chrome firefox opera safari iexplorer

На Рівненщині знайшли могильник ХІІ століття

25 липня 2011 о 18:22

Три скелети, бронзові прикраси та кількадесят монет різних віків знайшли археологи в селі Пересопниця на Рівненщині. Науковці натрапили на давньоруське поховання в полі, де стоїть кам'яний хрест. Раніше вважали, що це просто пам'ятний знак.

«Могильник дуже давній, йому 700-800 років. Поховання розташовані у 2-3 яруси в різних напрямках. Ми поки знайшли лише три скелети, але їх тут має бути більше», — каже Валерій Самолюк, науковий співробітник державного підприємства «Волинські старожитності». – «За часів Середньовіччя Пересопниця була великим поселенням з князівською садибою, що стояла на перехресті торгових шляхів. Тут же був розташований і відомий монастир, де написали Пересопницьке Євангеліє. Невідомо, куди поділися ті руїни».

Один зі скелетів не має нижніх кінцівок. Два інших – чоловік та жінка — лежать у спільній могилі. У них проламані черепи та відсутня ліва частина грудей. Ймовірно, вони жили ще в ХІІ-ХІІІ столітті.

Їх поховали за християнським звичаєм – склали руки на грудях, не дали побутових речей. Язичники ж клали своїм померлим родичам зброю, прикраси, харчі в глечиках.

Чоловік має високий зріст, як для жителя Середньовіччя – 185 см, а жінка – 165 см.

Археологи не знають, чому пара має однакові травми голови та грудей. Це міг бути різновид покарання або просто давній звичай – якщо чоловік загинув у бою, добровільно піти з життя могла і його дружина.

«Не виключено, що на ці поховання наїхала якась сільськогосподарська техніка — спостерігаються однакові ушкодження. Могили розташовані неглибоко, всього 70-80 см від поверхні», — додає Валерій Самолюк. – «Скелети зараз не побачите, бо їх уже витягнули. Згодом їх мають дослідити фахівці-краніологи. Тільки після експертизи з'ясується чи були ці травми прижиттєвими чи скелети пошкодив трактор».

Неподалік могильника зводять музей археології та реконструюють княжу садибу. Археологи перевіряють з металошукачами кожен пласт землі, що його вивертає екскаватор будівельників.

Михайло Вашета витягає цілу торбу срібних, мідних та білонних монет — це сплав срібла з неблагородними металами. Усі вони потрапили в Пересопницю від іноземних купців.

«Усього за два дні знайшли», — киває археолог на мішок. – «Є монетки дуже рідкісні, наприклад — мідна візантійська ХІ століття. Знайшли срібні польські динарії XVI століття, шведські соліди, ще й російські копійки, які ходили за царів Олександра Першого та Миколи Другого».

У землі навколо могильника також відкопали уламки глечиків для зерна, кілька бронзових та скляних браслетів, частину натільного хрестика, кістяну голку, ключ від замка, пряжки для одягу.

Два тижні тому біля заплави знайшли старовинну позолочену булаву, яку міг носити князь Юрій Довгорукий або його син Андрій Боголюбський.

Науковці кажуть, що ця місцевість досліджена всього на 3-4%, тому цікавих знахідок має бути набагато більше. Але всі вони залишаться в селі.

«Артефакти будуть експонуватися у місцевому музеї, будівництво якого планують закінчити наступного місяця. Відкриття комплексу заплановане на 29 серпня – до 450-річчя написання Пересопницького Євангелія», — каже заступник губернатора Олексій Губанов. – «Згодом у Пересопниці буде відкрита археологічна експедиція. До розкопок залучатимуть науковців, студентів, школярів і навіть туристів».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути