chrome firefox opera safari iexplorer

Під час реконструкції стадіону знайшли масове поховання розстріляних

22 вересня 2011 о 12:31

У Дніпропетровську на стадіоні «Інтер», що на вул. Янгеля, знайшли масове поховання розстріляних фашистами городян, пам'ятник яким був поставлений ще в радянські часи.

Останки виявили під час реконструкції футбольного поля, яку почали тиждень тому. Робочі знімали ґрунт і дуже здивувалися.

«Ми побачили безліч людських останків і відразу ж викликали міліцію. Приїхали судмедексперти і встановили, що це поховання 1941—1943 років, і передали естафету археологам, які розбили тут намет і продовжують проводити розкопки. Ми чули, що це був оборонний протитанковий рів і тут знайшли 16 800 людських останків», — розповіли робітники.

Самі ж археологи поки не називають точну кількість знайдених останків, але кажуть, що ця цифра була озвучена ще в радянські часи. Тоді поруч зі стадіоном поставили пам'ятник розстріляним 20 тисячам мирних жителів, пише газета «Сегодня».

«Знайдено чоловічі, жіночі та дитячі останки. Судячи з них, добивали цих людей по-різному: і гранати кидали, і розстрілювали зверху. Були виявлені пістолетні кулі, гільзи 1936/38/43 років випуску. Що-небудь конкретне сказати можна буде лише після закінчення ексгумації», — пояснив археолог Сергій Ткаченко.

А от місцеві мешканці вважають, що на цьому місці розстрілювали євреїв.

«Мій колишній співробітник, який вже помер, був єврейського походження. Він розповідав, що німці його теж загнали в цей рів на розстріл. Він дивом залишився живий. Прикинувшись мертвим, він разом з іншими впав у яму. Потім йому пощастило вибратися з ями, він повернувся додому і ховався», — розповіла місцева мешканка Лариса Павлівна.

Скільки часу буде потрібно на перепоховання останків, невідомо. Будівельники поспішають продовжувати роботу, але строки здачі об'єкта підтискають.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути