chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра в Україні розпочинаються два фестивалі, присвячені Шевченку

03 серпня 2012 о 10:17

У Черкасах у суботу розпочинається фестиваль «Живий камінь». Митці з різних куточків України втілюватимуть у камені картини Тараса Шевченка. Водночас 4 серпня відбудеться фестиваль «Співочий вечір», теж присвячений творчості поета. Зокрема, український рок-гурт «Сад» презентуватиме свої композиції на вірші Кобзаря. Цього ж вечора Євген Сверстюк представить книгу про поета.

Впродовж кам’яного фестивалю, який триватиме три тижні у парку «Ювілейний», митці з Києва, Львова, Черкас та села Моринці на Черкащині (де народився Кобзар) обіцяють створити у камені десять образів художника Тараса Шевченка. Зокрема, це будуть «Катерина», «Король Лір», «Бандурист», «Робінзон Крузо», а також портрет Тараса Шевченка.

Керівники управління культури Черкаського міськвиконкому Валентина Шепецькасподівається, що втілення саме у камені картин Шевченка дозволить по-новому оцінити творчість Кобзаря.

«Ми маємо на меті показати усі напрямки творчості Тараса Шевченка. Досить така багатогранна творчість Тараса Шевченка як художника буде зображена скульпторами у скульптурі. Я не чула, щоб в Україні хтось практикував саме такий напрямок», – розповідає Валентина Шепецька.

Скульптор Віктор Крючков викарбовує портрет Шевченка у повний зріст

Зустрічатиме відвідувачів на новій алеї творчості Кобзаря кам’яний потрет Шевченка у повний зріст, який нині викарбовує скульптор Віктор Крючков.

Треба у цьому огризку каменю побачити скульптуру. Я спочатку виліпив камінь, а потім вже зробив, що потрібно
Віктор Крючков

«Треба у цьому огризку каменю побачити скульптуру. Я спочатку виліпив камінь, а потім вже зробив, що потрібно. Щоб якнайменше витягти каменю і щоб з нього зробити фігуру», – зазначає скульптор.

На кам’яному фестивалі митці вже кілька років працюють із піщаником, який цього разу до Черкас спеціально привезли із Вінницької області. Напередодні скульптори здійснювали лише «грубу» обробку каменю. А потім вони творитимуть просто неба та на очах глядачів. Серед цих митців буде і скульптор Іван Фізер, який викарбовуватиме «Казашку» Шевченка. Радіо Свобода скульптор зауважив, що під час таких акцій митці із задоволенням спостерігають за реакцією глядачів.

Люди дивляться із великою зацікавленістю, бо для них це – казка, новий світ. Це для них цілий космос
Іван Фізер

«Люди дивляться із великою зацікавленістю, бо для них це – казка, новий світ. Це для них просто цілий космос, – каже Іван Фізер. – Не кожен розуміє, як можна зробити щось у камені. Для звичайної людини камінь – це надзвичайно твердий матеріал. А ось тут з-під рук майстра виходить щось подібне. Тому дуже цікаво і нам, і людям».

«Не помре Дух України» у виконанні Никити Джигурди

Водночас із «Живим каменем» у парку «Ювілейний» відбудеться ще один фестиваль – «Співочі вечори». Цього року його формат дещо змінили. Замість кількох вечорів живої музики, які минулими роками впродовж серпня проходили щотижнево, відбудеться один, але масштабний «Вечір поезії та сучасної музики», теж присвячений творчості Шевченка.

Митці стверджують, що вони спробують презентувати поетичне слово у сучасному стилі. Щоб втілити цю ідею, до участі у заході запросили російського актора і співака Никиту Джигурду, який декламуватиме вірші поета, а також український рок-гурт «Сад». Музиканти гурту та Нікіта Джигурда представлять нову спільну пісню на вірші актора – «Не помре Дух України».

Постановником «Співочого вечора» буде режисер Сергій Проскурня, відомий за театральним проектом «Тарас». Водночас під час мистецького заходу письменник, філософ Євген Сверстюк презентуватиме зі сцени свою книгу «Шевченко поза часом».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути