chrome firefox opera safari iexplorer

Згорів двохсотрічний Київський тюремний замок

13 серпня 2012 о 17:28

Історичний будинок на вул. Щорса, 44-Г, про пожежу в якому повідомляли ЗМІ, – це пам’ятка архітектури Київський тюремний замок, якому понад 200 років.

Про це «Рідній країні» повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Насправді це 200 річний будинок — пам’ятка , який знаходиться на закритій охоронюваній території, тому стороння людина проникнути туди не могла. Зважаючи на це, дуже актуальною може бути версія підпалу з метою знищення будівлі для того, щоб на її місці побудувати хмарочос», — наголосив О. Бригинець.

Тому депутат звернувся до Прокуратури м. Києва з проханням перевірити чи була відкрита кримінальна справа і чи розглядається саме версія навмисного підпалу будівлі.

Також О. Бригинець наполягає на можливості відкрити провадження за статтею 298 ККУ (В частині знищення, руйнування або пошкодження пам′яток — об′єктів культурної спадщини).

«Оскільки я не зміг потрапити на закриту територію будівлі і особисто перевірити стан пам’ятки, я також звернувся до ГУ охорони культурної спадщини з проханням перевірити стан споруди і ні в якому випадку не допустити її знесення. Я пропоную управлінню звернутись до суду з позовом щодо повернення зазначеної споруди до державної власності», – розповів О. Бригинець.

О. Бригинець зазначив що згадана споруда є частиною Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця».

Як відомо, останнім часом відбулось декілька скандалів навколо Київської фортеці. Останній – це звільнення з посади директора музею В. Кулінича, в якого навіть забрали квартиру подаровану О. Поповим до Дня працівника культури. Суд щодо поновлення В . Кулінича на посаді директора закладу відбудеться сьогодні о 15.00 в Дарницькому районному суді.

Довідка

Київський тюремний замок – пам’ятка архітектури, збудований в 1812 році, є однією з небагатьох споруд такого типу, що збереглися в Україні. В основу планування замку покладено проект архітектора А. Захарова, пристосований до місцевих умов київським архітектором А. Меленським.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути