chrome firefox opera safari iexplorer

З нового року проїзд у столичному транспорті зросте вдвічі

15 листопада 2013 о 14:31

Ціни на проїзд у столиці таки підвищаться — але з нового року. Після 1 січня вартість квитка в муніципальному транспорті — автобусах, тролейбусах, трамваях, фунікулері — зросте до 3 гривень. Вартість проїзду в метро поки що остаточно не визначена — йдеться про інтервал між 3 і 3,5 грн. Однак запасатися жетонами наперед не варто — з нового року їхній колір буде змінено, повідомляє Україна молода.

Більше тепер доведеться заплатити і «зайцям», які попадуться контролерам, — вартість штрафу зросте з 30 до 60 гривень. А от вартість проїзних квитків обіцяють зберегти на нинішньому рівні. Про це розповіли журналістам представники КМДА під час брифінгу, присвяченому цій темі.

У КМДА причиною підвищення називають відсутність коштів на зарплату працівникам транспорту та труднощі, які виникли при впровадженні електронного квитка. Правда, за словами директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Євгена Водовозова, «система електронного квитка через неконструктивну позицію керівника метрополітену переноситься з 1 січня на 1 липня».

Більшість киян, з якими поспілкувалася «УМ», вважає, що нові ціни жодним чином не вплинуть на якість, комфорт та безпеку транспорту. «Якби ж те підвищення було виправдане. А так — сидіння поламані, скрiзь бруд і пил, страшно притулятися десь у транспорті. Кондиціонери, які влітку мають працювати у тролейбусі, — це взагалі щось космічно неможливе. Вікна теж не відчиняються, ніякого комфорту і безпеки у такому транспорті. Він не вартий і 50 копійок», — каже киянка Іванна Опенько.

Особливо нові ціни вдарять по кишенях студентів. «Це здирство! Стипендії, зарплати не підвищують, а ціни ростуть. Хоча говорять, що це потрібно для покращення умов проїзду і техобслуговування в метро та наземному транспорті, але щось мало віриться, що гроші підуть саме туди», — обурюється студентка Київського Національного університету Юлія Кінзерська.

«УМ» порахувала, що вартість однiєї поїздки на роботу та назад, якщо брати до уваги один із видів транспорту та метро, коштуватиме з нового року щонайменше 13 грн. На місяць (якщо відкинути вихідні) це становитиме 260 гривень. Не виключено, що слідом за громадським транспортом, ціни на проїзд піднімуть і «маршрутки». А якість, комфорт і швидкість перевезень залишаться, на жаль, незмінними.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути