chrome firefox opera safari iexplorer

Офіційне видання «Освіта України» — тепер у повному вільному доступі

04 квітня 2014 о 10:45

Міністерство освіти і науки України зробило відкритий безоплатний доступ до всіх номерів офіційного видання «Освіта України».

Про це стало відомо з офіційної відповіді Міністерства освіти і науки України на звернення Миколи Томенка від 13.02.2014 року.

Нагадаємо, свого часу вчителі звернулись до народного депутата Миколи Томенка щодо того, що дане офіційне друковане видання для вчителів, викладачів та інших освітян було майже недоступним для освітян. По-перше, тижневик «Освіта України» не продавався у газетних кіосках. По-друге, це видання не мало власної електронної версії в Інтернеті.

Після аналізу ситуації виявилося, що «Освіту України» можна було знайти в електронній бібліотеці друкованої періодики Presspoint.ua. Проте, у вільному доступі – лише перші 3 шпальти цього видання. А (мовою оригіналу) «Страницы 4-16 закрыты для чтения. Для получения полного доступа к данному номеру, Вам необходимо его оплатить».

12-02-2014-2

12-02-2014

Так, передплата коштувала: на місяць – 51,84 грн, три місяці – 155,52 грн, шість місяців – 311,04 грн. Тобто, рік передплати офіційного друкованого видання МОН обійшлося би освітянам на рівні гламурного глянцю – 622 грн!

Для вирішення даної проблеми Микола Томенко звернувся до Генерального прокурора України та в.о. Прем’єр-міністра України з вимогою розібратися у ситуації, коли освітяни змушені купувати офіційну газету Міносвіти, яка, за логікою речей, мусить бути відкритою і доступною для будь-якого вчителя чи викладача.

Так, у серпні 2013 року був виданий Наказ МОН № 1081, яким щотижневій газеті «Освіта України» надавався статус офіційного друкованого видання Міністерства освіти і науки України.

Зроблено це було з метою «удосконалення організації роботи щодо реалізації принципу відкритості та гласності, забезпечення потреб навчальних закладів усіх типів, рівнів акредитації та форм власності, інформації про присудження наукових ступенів та вчених звань, а також актуальних новин, аналітичних матеріалів тощо».

Як поінформувало народного депутата Миколу Томенка Міністерство освіти і науки України, на сьогодні електронну версію газети «Освіта України» вже можна знайти у вільному доступі на освітньому порталі «Педагогічна преса» державного інформаційно-виробничого підприємства видавництва «Педагогічна преса» у рубриці «Бібліотека», у категорії «Офіційні видання», або на головній сторінці порталу в інформаційному блоці «Періодика та методична література», а також за посиланням: http://pedpresa.com.ua/biblioteka/category/ov/.

 На сьогодні на освітньому порталі «Педагогічна преса» оприлюднено вже 135 номерів газети «Освіта України», розділ наповнюється щотижня відповідно до виходу газети. 

 Окрім того, матеріали, надруковані у газеті»Освіта України», виходять на освітньому порталі «Педагогічна преса» як самостійні публікації.

 «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути