chrome firefox opera safari iexplorer

Профспілки вимагають підвищити мінімальну зарплату до 3093 грн

05 серпня 2014 о 18:00

Федерація профспілок України ініціювала збір підписів за проведення всеукраїнського референдуму щодо підняття мінімальної заробітної платні.

Вчора,4 серпня 2014 року,на сайті «Суспільні петиції» була опублікована петиція і оголошено збір підписів на підтримку цієї ініціативи. На момент публікації зібрано близько 200 підписів. Організатори мають намір зібрати 100 тис. підписів і тоді виходити на перемовини з урядом та президентом.

«Встановлення на 2015 рік мінімальної заробітної плати щонайменш на рівні 3093 грн стане першим кроком на шляху наближення України до Європейських стандартів життя», — йдеться у петиції.

Попри те, що в профспілках ініціативу називають «референдумом», вона є радше опитуванням.

 «У нас є безліч нормативних документів про референдуми і про те, як їх проводити, але на практиці все це залишається тільки на папері. Шукаючі ефективні шляхи, як дізнатися думку опитування спілчан, ми вирішили провести інтернет-опитування, яке певним чином можна прирівняти до референдуму», — пояснив в.о. голови ФПУ Сергій Кондрюк.

В будь-якому випадку, в профспілках наголошують, що така ініціатива в Україні вперше. І її актуальність зумовлена початком підготовки проекту держбюджету на наступний рік, який, в тому числі, формується і з огляду на мінімальну зарплату.

«За нашими розрахунками, мінімальна заробітна плата мала б перевищувати 4 тис. грн. Але ми розуміємо, що країна зараз перебуває у складній ситуації. Втім, позиція Федерації профспілок України досить чітка: мінімальна заробітна плата повинна забезпечити людині  хоча б мінімальну пенсію. Щоб це відбулося, мінімальна зарплата в 2015 році має бути щонайменш на рівні 3093 грн», — стверджує Кондратюк.

Натомість, Зиновій  Бермес, голова Асоціації роботодавців Львівської області вважає, що це благі наміри, але абсурдні і неможливі для втілення в існуючій економічній ситуації в країні.

«Можливість влади впирається в можливість бізнесу. А можливості бізнесу впираються в недолугу систему оподаткування. Потрібні економічні умови, щоб роботодавці могли підняти мінімальну зарплату і перестати плати зарплату в конвертах. Потрібні починати з реформи оподаткування », — каже Бермес.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути