chrome firefox opera safari iexplorer

7 фраз, які батьки повинні говорити своїм дітям

20 листопада 2014 о 15:01

Це не означає, що ви повинні буквально вимовляти кожен день наступні сім фраз, слово в слово. Ні, користуйтеся ними виходячи з ситуації, і головне – намагайтеся не просто говорити, а показувати це своїм дітям.

1. «Я вірю в тебе»
Одна жінка поділилася своєю кумедною історією на цю тему. Вона говорила своєму трирічному синові «Я вірю в тебе», і, очевидно, ця віра повернулася до неї, немов бумеранг. Одного разу вона довго шукала свої ключі від квартири. В певний момент вона просто завалилася на диван в розпачі, що не може їх знайти. Раптом вона відчула, як хтось смикає її за штанину: «Матуся, я знаю, ти можеш знайти свої ключі. Я вірю в тебе! » Ці слова нібито відкрили їй друге дихання. Вона відсунула комод – евріка! Ключі знайдені. Дійсно, фраза «я вірю в тебе» має по-справжньому мотивуючу силу.

2. «Ніколи не здавайся»
Цією фразою можна підбадьорити дитину, розрядити обстановку, вимовивши фразу в підвищеному, злегка грайливому тоні. Ви повинні підштовхнути його шукати вихід із ситуації. Як приклад можна описати історію тієї ж жінки та її трирічного сина. Коли вони разом збирали пазли, малюк усередині намагався всунути один пазл в невідповідний ділянку картинки, при цьому повторюючи: «Ніколи не здавайся! Ніколи не здавайся! » Мама поправила його: «Ти не повинен здаватися, але, можливо, зараз ти робиш щось неправильно. В такому випадку тобі потрібно зупинитися, обдумати свої дії, і розробити нову стратегію. Якщо нічого не міняється, незважаючи на твої старання, тобі необхідно знайти інший шлях досягнення мети – придумати нову стратегію, щоб отримати бажаний результат ». Потрібно пояснити дитині, як важливо не здаватися, а також, що потрібно бути відкритим для нових рішень.

3. «Ми вчимося в процесі»
Ваша дитина повинна зрозуміти, що труднощі і помилки – це нормально. Намагайтесь навчити його не засмучуватися через невеликі помилок. Важливо нагадувати йому про це не тільки в моменти поразок, але і перед важливими, відповідальними подіями та рішеннями в його житті.


4. «Кожен професіонал колись був учнем, як ти зараз»
Дуже важливо час від часу нагадувати вашому чаду, що кожен неперевершена в чому-небудь людина не була такою на початку свого життєвого шляху. Нехай ваші діти ростуть з розумінням того, що помилятися – це нормально. Програвати – це нормально. Боротися – це нормально. Ненормально думати, що помилки, поразки і боротьба – це перманентні речі буття. Дитина повинна зрозуміти, що це тільки міст для переправи до своєї мети, до своєї неперевершеності. Дайте зрозуміти своїй дитині, що терпіння, наполегливість і старання куди більш важливі, ніж досконалість.


5. «Поразка – це не вибір»
Говоріть зі своєю дитиною про те, що означає ця фраза. Поясніть, що вона повинна домагатися свого, будь-який досвід сприймати як урок, і бачити в цьому не поразку, а нові можливості для свого «навчання» та нові стратегії. Поразка не може бути вибором. Вибір – це вчитися, рости, відпускати те, що ми переросли, любити себе за наполегливість і вірити в свої сили.

6. «Ти повинен вчитися на кожному синці і кожному садні»
Щоразу, коли ваша дитина робить щось не так, потрапляє в неприємну ситуацію, питайте його, чому він навчився на цьому досвіді. Поговоріть з ним про це, поясніть, що ми всі вчимося на своїх помилках, проколах, синцях і саднах. Навчіть його робити висновки з кожної ситуації.

7. «Ти в безпеці. Ти оточений любов’ю і турботою »
Ви можете згадати момент зі свого дитинства, коли ви відчували себе в безпеці, відчували любов і турботу навколо? Це моменти спокою і тепла, гармонії з усім, що оточує дитину. Вкрай важливо ростити дитину в атмосфері любові і турботи, щоб він відчував себе в безпеці. Це позитивно впливає на його самооцінку, допомагає йому стати сильніше і хоробрішим. Щовечора, коли Ви укладаєте свій маленькій скарб спати, говоріть йому: «Ти у безпеці. Ти оточений любов’ю і турботою ». Говоріть ці слова ніжно і спокійно, щоб вони запам’яталися йому, і супроводжували як відлуння навіть у дорослому віці, щоб він міг їх згадати в моменти стресу і труднощів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути