chrome firefox opera safari iexplorer

У центрі Києва відкрили меморіальну дошку Михайлу Драй-Хмарі (фото)

06 листопада 2014 о 14:10

6 листопада у центрі Києва (на будинку по вул. Садова, 1/14, що біля Кабміну) урочисто відкрили меморіальну дошку видатному українському поету, літературознавцю, ученому-філологу, перекладачу Михайлу Драй-Хмарі.

Відкриття цієї меморіальної дошки стало можливим завдяки ініціативі Миколи Томенка та його Фонду «Рідна країна», а також декану юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Івану Гриценку.

Постать видатного поета з нагоди 125-річчя від дня його народження було вирішено увіковічнити на будинку по вул. Садовій у Києві, де він мешкав і творив більше 10 років, до свого арешту (жив він у квартирі № 5 на другому поверсі).

Меморіальна дошка виготовлена Київською творчою майстернею архітектури, скульптури та дизайну сім’ї Рачковських: ескіз зробила архітектор Лідія Рачковська, металеву скульптуру виготовив Максим, а з каменем працював скульптор Олександр.

Фото Муніципальної ліги Києва

Фото Муніципальної ліги Києва


Фото Муніципальної ліги Києва

Фото Муніципальної ліги Києва


Фото Муніципальної ліги Києва

Фото Муніципальної ліги Києва


6-11-3

Фото Муніципальної ліги Києва

Як відомо, 10 жовтня 2014 року виповнилося 125 років з дня народження видатного українського поета, літературознавця, ученого-філолога, перекладача Михайла Драй-Хмари, що народився у с. Малі Канівці нинішнього Чорнобаївського району Черкаської області.

Він володів 19-ма мовами, зробив неоціненний внесок в розвиток української літератури своїми перекладами.

За часів сталінських репресій зазнав тортур і ув’язнення. За однією з версій, М. Драй-Хмара загинув, добровільно зголосившись стати на місце смертника під час чергового «вибіркового» розстрілу кожного п’ятого, рятуючи тим самим життя молодої людини…

Нагадаємо, за сприяння Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» 10 жовтня 2014 р. у рідному селі М. Драй-Хмари (с. Малі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області) відкрили стелу на в’їзді до села з написом: «Малі Канівці. Батьківщина відомого поета Михайла Драй-Хмари».

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути