chrome firefox opera safari iexplorer

10 жовтня громадськість відзначить 125-річчя з дня народження Михайла Драй-Хмари

07 вересня 2014 о 11:49

Таке рішення ухвалив громадський комітет, створений з нагоди відзначення 125-річчя з дня народження видатного українського поета, літературознавця, ученого-філолога, перекладача Михайла Драй-Хмари.

Голова громадського комітету, радник Президента України, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко зазначив, що, зважаючи на ситуацію в Україні, відомі громадські діячі, науковці, письменники та представники місцевого самоврядування ухвалили рішення працювати в рамках громадських інституцій для того, щоб вшанувати постать видатного українця.

М. Томенко поінформував, що на сьогодні громадський комітет в межах фінансування, яке залучили з позабюджетних коштів (від благодійників та меценатів), запланував в ювілейний день – 10 жовтня 2014 року – у Києві на будинку на вул. Садовій, де проживав М. Драй-Хмара до моменту арешту, встановити меморіальну дошку роботи відомого скульптора Рачковського. Окрім того, в цей день пройде творчий вечір, присвячений М. Драй-Хмарі, у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка, де свого часу навчався поет.

Також низка заходів відбудеться і на малій батьківщині ювіляра – на Черкащині. Зокрема, передбачається встановлення стели на його честь, а також низка наукових та мистецьких заходів у с. Малі Канівці на Черкащині, де народився Михайло Драй-Хмара.

Нагадаємо, до громадського оргкомітету увійшли відомі вчені та громадські діячі: Сергій Гальченко, заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Леонід Губерський, ректор КНУ ім. Т. Шевченка, Іван Гриценко, декан юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка, Володимир Гресь, депутат Черкаської обласної ради та представник Фонду «Рідна країна» у Черкаській області, а також керівники шкіл, сільських рад та місцевого самоврядування Черкащини.

Довідково

10 жовтня 2014 року виповнюється 125 років з дня народження видатного українського поета, літературознавця, ученого-філолога, перекладача Михайла Драй-Хмари, що народився у с. Малі Канівці нинішнього Чорнобаївського району Черкаської області.

Він володів 19-ма мовами, зробив неоціненний внесок в розвиток української літератури своїми перекладами.

За часів сталінських репресій зазнав тортур і ув’язнення. За однією з версій, М, Драй-Хмара загинув, добровільно зголосившись стати на місце смертника під час чергового «вибіркового» розстрілу кожного п’ятого, рятуючи тим самим життя молодої людини.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути