chrome firefox opera safari iexplorer

У листопаді громадськість відзначить 100-річчя від дня народження Андрія Малишка

02 серпня 2012 о 13:19

У Києві зібрався на своє чергове засідання оргкомітет по вшануванню 100-річного ювілею відомого українського поета Андрія Малишка.

До оргкомітету увійшли відомі українські діячі культури, науки та освіти: поет-академік Борис Олійник, голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов, заступник директора Національного академічного інституту літератури Сергій Гальченко, ректор Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко, голова комісії  Київради з питань культури та туризму Олександр Бригінець, відомий письменник Микола Сом та ін.

Громадськість спільно з оргкомітетом погодили графік проведення урочистостей, які пройдуть у листопаді цього року.

Як поінформував Голова оргкомітету Микола Томенко, він звернувся до Київської міської державної адміністрації з проханням упорядкувати сквер імені Малишка, відкрити там музичний фонтан, а також встановити у цьому сквері пам’ятник поету до його ювілею.

Окрім того, для гідного святкування 100-річчя Малишка організаційний комітет ініціює проведення урочистого вечора пам’яті поета, який відбудеться 14 листопада в приміщенні Національної філармонії України.

Також напередодні ювілею планується розмістити в засобах масової інформації соціальну рекламу, яка покликана зацікавити молоде покоління всесвітньовідомими творами Андрія Малишка: «Київські каштани», «Ми підем, де трави похилі», «Стежина», «Пісня про вчительку», «Рідна мати моя», яка була названа найкращою піснею 20-го століття.

До ювілею Малишка в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки також пройдуть книжково-ілюстративні виставки, літературно-тематичний урок «Андрій Малишко: життєвий і творчий шлях» та літературно-музичний вечір «Пісенна творчість Андрія Малишка».

За інформацією оргкомітету, сьогодні вже розпочалися зйомки документального кінофільму про життя і творчість Малишка, де своїми спогадами про видатного поета поділиться український письменник Микола Сом.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути