chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні відмінили позаконкурсний вступ до університету

23 травня 2016 о 07:45

Під час брифінгу в Кабінеті Міністрів заступник міністра освіти і науки Інна Совсун розповіла про особливості вступної кампанії 2016 року. Зокрема, подавати заяви вступники зможуть тільки в електронній формі, а також в цьому році скасовані позаконкурсний вступ та цільовий прийом.

фото: karpatskijobjektiv.com, osvita.ua, chpl.at.ua

ФОТО: KARPATSKIJOBJEKTIV.COM, OSVITA.UA, CHPL.AT.UA

У цьому році вступна кампанія стартує 11 липня і триватиме до 28 липня. У 2016 році востаннє буде здійснюватися набір на освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти молодшого спеціаліста та спеціаліста. Відповідно до нового закону «Про вищу освіту» вже з наступного року випускники бакалаврату будуть вступати тільки на магістерські програми підготовки, адже ступінь «спеціаліста» буде замінено «магістром».

Особливістю вступної кампанії є те, що в цьому році скасовані позаконкурсний вступ та цільовий прийом. Таким чином враховується конституційна норма щодо рівного доступу до вищої освіти на конкурсних засадах.

Разом з тим, окремі категорії вступників можуть брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів. До однієї з таких категорій належать особи, які мають захворювання, що є перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Це діти, для яких Український центр оцінювання якості освіти не може створити технічні умови для складання тестів.  Наступна категорія – це учасники антитерористичної операції, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, демобілізувалися в цьому році і не встигли зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання. Ще одна категорія – це діти-сироти.

За словами Інни Совсун, громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території Криму мають право на здобуття вищої освіти на конкурсних засадах за кошти державного бюджету в межах квот, що визначатимуться Міністерством освіти і науки. Відповідний закон був розроблений за ініціативою Міністерства та прийнятий парламентом кілька місяців тому. Сьогодні також створюються додаткові можливості щодо вступу до вищих навчальних закладів осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції, до університетів Луганської та Донецької областей, де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації, а також до евакуйованих університетів із зони АТО.

Вона наголосила, що в цьому році вступники подають заяви тільки в електронній формі. Винятком є особи, які вступають за результатами вступних екзаменів або за співбесідою. Документи в паперовому вигляді до вищого навчального закладу потрібно подавати лише після зарахування.

У 2016 році вступники можуть подати до 15 заяв. При цьому не встановлюється обмеження щодо кількості університетів, до яких подаються заяви вступників, натомість встановлюється обмеження  за кількістю спеціальностей – до п’яти. Також для кожної з них необхідно визначити пріоритетність. Подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийом за державні кошти, не обмежується.

Як повідомила Інна Совсун, в цьому році вступники можуть подати сертифікат ЗНО тільки 2016 року.

«Але через проведену роботу по стандартизації тестів, ми очікуємо, що надалі – з 2017 року можна буде використовувати сертифікати впродовж декількох років», — додала перший заступник міністра. Вищі навчальні заклади самі встановлюватимуть кількість балів сертифікату ЗНО.

 

Джерело: Твоє місто
Розділи: Новини освіти

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути