chrome firefox opera safari iexplorer

113 років тому народився Василь Ремесло, автор всесвітньо відомих сортів пшениці

10 лютого 2020 о 09:04

Українець Василь Ремесло — автор розробок та впровадження вирощування високоврожайних сортів зернових, стійких до екстремальних погодних умов. Людина, яка своїми талантом і працею прославила Україну, видатний вчений-селекціонер. Пшениці Василя Ремесла годували й годують Україну і вирощуються у багатьох країнах світу.

Народився В.М.Ремесло 10 лютого 1907р. в с.Теплівка Пирятинського району на Полтавщині. 1928р. закінчив Маслівський інститут селекції та насінництва. Заснував і очолював 35 років поспіль Миронівський (Київська область) науково-дослідний інститут селекції та насінництва пшениці. 

В.Ремесло створив 40 сортів зернових культур, зокрема 19 – районованих, із них 17 сортів озимих пшениць, 2 сорти – ярих, сорт озимого ячменю та сорт озимого трітікале (колоскова рослина, створена схрещуванням жита і пшениці).

Розповідають, що в робочому кабінеті вченого висіла карта на всю стіну, на якій прапорцями були позначені місця, де вирощують його хліб.  Мапа просто-таки рясніла тими прапорцями.

Всесвітньо відома «Миронівська-808» увінчала славою і країну, й Миронівський НДІ та  її директора. Цей сорт озимої пшениці зовсім не боїться морозів, надвологи й посухи. Його врожайність становила 7 тонн з гектара, тоді як сорти, виведені раніше, давали щонайбільше 1 тонну. 1971 року В.Ремесло встановив рекорд: його «Миронівською» було засіяно половину всіх полів Радянського Союзу. Більше того – вона стала найпоширенішою пшеницею у світі, а на її основі було виведено 400 нових сортів. Селекціонер заробив для країни понад 1 мільярд 600 мільйонів рублів. І сам Василь Миколайович, до речі, був чи не єдиним легальним мільйонерм у СРСР: сорт «Миронівська-808» був захищений авторським правом, і вчений отримував роялті – авторський відсоток – з кожного посіяного гектара.

В Україні його називали Хлібним батьком. У світі -  одним із «творців зеленої революції». Портрети академіка Ремесла були заледве не в кожній хлібній крамниці. «До Ремесла» возили екскурсії, про нього знімали фільми й писали книжки. Нагороджений усіма можливим орденами, відзначений всіма преміями та  званнями УРСР, СРСР, НДР, Угорщини, Чехословаччини, Польщі, Болгарії, — Василь Ремесло, за словами сучасників, був простою, товариською людиною.

Помер вчений 4 вересня 1984 року. Того ж року Миронівський НДІ селекції та насінництва пшениці був названий його ім’ям.

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути