chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко: Якщо раніше Донбас «годував» Україну, то тепер він її «обігріває»?!

16 лютого 2017 о 11:07

За часів премʼєрства і президентства Януковича ключовим був меседж про історичну місію Донбасу, яка зводилась до того, що подобається цей регіон чи не подобається, зі своїми бандитизмом та корупцією, але він «годує» всю Україну, а тому ми мусимо його поважати. Крім того, було би ідеально, щоб представники Донбасу і державою керували.

Така формула нав’язувалася українському суспільству не один десяток років. Усі попередні президенти, попри обіцянки навести порядок на Донбасі, завжди домовлялися з кланом Р. Ахметова та, відповідно, з політичними репрезентантами Донецької області.

Нині виникла не стільки парадоксальна, як трагічна ситуація, коли у 2014 році всі, починаючи з президента П. Порошенка і закінчуючи тодішнім генеральним прокурором В. Яремою, говорили про те, що торгівля (зокрема, закупівля вугілля) з територіями так званих «ДНР» і «ЛНР» — це підтримка тероризму, що підпадає під відповідні статті Кримінального кодексу.

Після призначення премʼєр-міністром В. Гройсмана та міністром енергетики та вугільної промисловості І. Насалика я неодноразово звертав увагу на те, що парламент повинен створити Тимчасову спеціальну комісію і пояснити, хто і на яких умовах ухвалив з українського боку рішення про закупівлю вугілля та взагалі про активну торгівлю з окупованими територіями (йдеться про забезпечення електроенергією, газом, водою тощо).

Останні події нарешті змусили про цю проблему говорити серйозно. І послухавши сьогоднішніх очільників держави, ми стаємо свідками нової міфології від так званої влади «воюючої країни» про те, що в нас немає іншого вибору, як змиритися з тим, що Донбас «обігріває» Україну.

Очевидно, що цей міф, який сьогодні впроваджує влада, — не менш небезпечний, ніж міф часів Януковича про те, що Донбас «годує» Україну.

Висновок один: влада Януковича-Азарова змінилася на владу Порошенка-Гройсмана, а Ахметов та його бізнес – вічні!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»

Розділи: Політика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути