chrome firefox opera safari iexplorer

24 березня: це цікаво знати

24 березня 2021 о 00:06

Кожен помирає. Але не кожен насправді живе.
Вільям Воліс

У давнину примітили, що пухнастий іній 24 березня передвіщає хорошу погоду. «Якщо у цей день березень забирає з собою холод, літо буде теплим». У цей час розпочинається ранній рух соку у берези.

У народі 24-того березня підмічали, якщо ранні весняні квіти – проліски або підсніжники – розкриваються, буде хороша погода, а якщо закриваються й никнуть – наближається негода.

Якщо в цей день з теплих країв прилетіли чайки і зяблики, в саду починалися перші роботи. Саме на Юхима зозуля вперше подає голос. Вважається, якщо почувши зозулю на Юхима, встигнути погриміти монетами в гаманці, то весь рік будуть примножуватися гроші.

За церковним календарем 24 березня вшановують святителя Софронія, патріарха Єрусалимського; святителя Єфимія, архієпископа Новгородського, чудотворця; преподобного Софронія, затворника Києво­Печерського; священномученика Піонія, пресвітера Смирнського, та інших з ним; перенесення мощей мученика Єпимаха; святителя Софронія, єпископа Врачанського.

Іменинники 24 березня:
Юхим, Іван, Георгій, Софрон.

24 березня народились:

1900 – Іван Козловський – видатний український оперний і камерний співак. Соліст Большого театру. Партії: Юродивий («Борис Годунов» М. Мусоргського), Ленський («Євгеній Онєгін» П. Чайковського), Лоенгрін («Лоенгрін» Р. Вагнера).

1906 – Клавдія Шульженко – співачка, акторка театру та кіно. Пісні: «Синий платочек», «Давай закурим», «Друзья-однополчане». У Харкові працює Міський музей К.І. Шульженко.

24 березня відзначають:

  • Всесвітній день боротьби з туберкульозом.
  • Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз.
  • День фтизіатра.
  • Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв.

Події 24 березня:

1882 – Роберт Кох повідомляє про відкриття збудника туберкульозу.

1898 – в Америці продали перший автомобіль – модель «Вінтон» обійшлася покупцю в одну тисячу доларів.

1918 – Центральна Рада проголосила українську мову державною.

1933 – вступив у дію закон, напередодні прийнятий німецьким парламентом (69% голосів), котрий передає уряду законодавчу владу та фактично призупиняє дію конституції. Цим самим уся влада легально переходить до Гітлера.

1989 – у Львові відбувся перший політичний страйк в Україні.

1989 – у Тернополі створено першу крайову організацію Народного Руху України.

Чи знаєте ви, що:

Для запобігання епідеміям в Україні у Києві ще у 1740 році було вперше створено карантинну службу – Васильківський карантин. Її підвідділи знаходилися у Переяславі, Черкасах, Кременчуці та інших містах.

Перше в Україні наукове медичне товариство – Київське товариство лікарів – було засноване в 1840 році з метою сприяння розвиткові медичної науки і практики. А з 1886 року вперше в світі при товаристві почали проводитися систематичні медичні читання, в яких брали участь діячі медичної науки. При товаристві працювало санітарне статистичне бюро.

Перша в Україні велика лікарня була побудована в 1800 році у Кременчуці.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути