chrome firefox opera safari iexplorer

3 березня: це цікаво знати

03 березня 2011 о 00:03

Коли в людини є народ, тоді вона уже людина.
Л. Костенко

3 березня за григоріанським календарем 62 день року. До кінця року залишається 303 дні.

За церковним календарем 3 березня вшановують святителя Лева — папу Римського, преподобного Кузьму, святителя Агапіта сповідника, святителя Флавіана.

У народі 3 березня пекли вівсяне печиво – вівсяники і очікували пташку вівсянку, приліт якої наближав теплі весняні дні.

Іменинниками 3 березня є:
Лев, Кузьма, Віктор, Василь, Агапіт

3 березня народились:
1811 — Антін Могильницький, український письменник, громадський і політичний діяч, греко-католицький священик.
1888 — Наталена Королева, українська письменниця. В своїх творах опрацьовувала історичні та біблійні теми.
1896 — Іван Паторжинський, український співак (бас), педагог, народний артист СРСР;
1919 — Олексій Погорєлов, український математик.

Події 3 березня:
1669 — гетьман Дем'ян Многогрішний уклав угоду з московськими послами (Глухівські статті), що обмежувала козацьку автономію та не дозволяла Україні провадити самостійну зовнішню політику.
1866 — У Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер — Національна парламентська бібліотека України).
1917 — 3-4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР).
1918 — Згідно з Брестським мирним договором, Росія визнала незалежність України.
1945 — У Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.

3 березня святкують:
Всесвітній день письменника

3 березня за Місячним календарем 29-й день. Цей день вимагає від нас відповідальності за свої вчинки. Необхідно боротися зі злом у будь-яких варіаціях. Варто повертати борги, у тому числі, і нематеріального плану. Варто цього дня відвідати храм, уникати темних місць і не носити прикрас з кісток або рогу тварин.

Чи знаєте ви, що:

  • Щойно немовля народжувалося, йому в руки повитухи давали олівець, книжечку чи якусь іншу річ, вірячи: яка річ у руці, таку потім обере професію. Дівчинці в руки давали цукерку, «щоб така була солодка, як цукор!» Кладучи новонароджене немовля до колиски, повивальниця клала йому під голову трохи хлібця, як символ життя, благополуччя та достатку.
  • Етруски (з латинської— плем'я, народ), давні племена, які створили розвинуту цивілізацію, що передувала римській. Деякі українські вчені вважають, що етрусками були племена арійців, що жили на території пра-України.
  • Застосовуючи закономірності граматичної будови української мови, так званий «український мовний ключ», американський вчений українського походження Іван Стойко розшифрував досить багато етруських написів. Одну з золотих таблиць, знайдених в етруському місті Пиргі в 1964 році, І.Стойко переклав так: "Колишній вояче, бачиш все. Ти, мабуть, вірив, і ту віру прийняли всі. Зобач чужинець це говорить і це гордість дасть. У собі я тішусь і знаю, бо ви учили «пошана в рай веде»...

Аліна Астахова, «Рідна країна» 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути