chrome firefox opera safari iexplorer

27 березня: це цікаво знати

27 березня 2021 о 00:08

Є два способи живо зацікавити публіку в театрі: за допомогою великого або правдивого.

Велике захоплює маси, правдиве підкуповує окремих осіб.
Віктор Гюго

Від наших пращурів до нас дійшло таке спостереження: якщо почути грім 27 березня, можна бути впевненим у тому, що літо буде родючим. Якщо ж весною у річках води не добавиться, літо обіцяє бути жарким і сухим.

У народі 27 березня домашніх тварин прийнято було виводити у двір, щоб почистити, оскільки вони в цей час активно линяли (особливо це стосувалося корів і коней). Також приводили в порядок стайні, хліви, міняли підстилку, солому, чистили приміщення від бруду і гною. Прийнято було проводити різні обряди, які, як вірили люди, дозволяли зберегти здоров’я домашніх тварин. Худобі на шию 27 березня вішали обереги, які, згідно з повір’ями, захищають від пристріту.

Вважали, що не можна 27 березня точити ножі, полювати і колоти дрова – накличеш нещастя. Також не можна цього дня дивитися в дзеркало до заходу сонця – до нещастя. Тому дзеркала часто завішували тканиною. Літнім людям 27 березня не потрібно дивитися у дзеркало навіть після заходу сонця – це призведе до швидкої смерті.

Якщо кінь 27 березня спіткнувся – шляху не буде, тому далеку дорогу краще відкласти. Голосно квокчуть кури – буде сварка в родині.

За церковним календарем 27 березня вшановують преподобного Венедикта; святителя Феогноста, митрополита Київського і всієї Руси; благовірного великого князя Ростислава-Михаїла; святителя Євсхимона, сповідника, єпископа Лампсакійського та Феодорівську ікону Божої Матері.

Іменинники 27 березня:
Ростислав, Михайло, Феодосій, Венедикт.

27 березня народились:

1819 – Олексій Заклинський – священик УГКЦ, поет і композитор, державний діяч, депутат Галицького крайового сейму (1870–1876) та австрійського парламенту (1873–1879).

1911 – Михайло Сорока – український дисидент, член ОУН, один із лідерів Кенгірського повстання 1953 року.

1916 – Іван Чиженко – український вчений у галузі електротехніки, доктор технічних наук. Створив наукову школу в галузі вентильно-перетворювальної техніки.

27 березня відзначають:

  • Міжнародний день театру.
  •  

  • День нефролога.

Події 27 березня:

1914 – І. Сікорський на своєму літаку С-6А встановив світовий рекорд швидкості з 4 пасажирами – 106 км/год.

1943 – прийнято постанову про створення літературного музею Тараса Шевченка.

2014 – Генеральна Асамблея ООН підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід’ємними частинами. За відповідну резолюцію проголосували 100 країн-членів ООН зі 194. Проти проголосували 11 країн, 58 країн утрималися, решта не брали участі в голосуванні.

Чи знаєте ви, що:

Найстаріший театр в Україні було збудовано в Харкові у 1789 році, згодом у Києві (1806) та Одесі (1810).

Перший український стаціонарний театр організував у 1906 році М.К. Садовський. Перші вистави він показав у Полтаві, а з 1907 року працював у Києві.

Перший український професійний оперний театр «Музична драма» було відкрито у 1919 році в Києві.

Найбільше «театральне» місто в Україні – Київ, у якому 25 театрів. Щодо областей, то першість – за Одеською – 10 театрів, Львівською – 9, Кримською та Дніпропетровською – по 8 театрів.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути