chrome firefox opera safari iexplorer

3 березня: це цікаво знати

03 березня 2021 о 00:06

Для неука дуже легкий спосіб зрікатись: не бачив Америки – значить, нема, не чув про Канта – значить, вигадали!
Михайло Старицький

У народі 3 березня пекли вівсяне печиво – вівсяники і очікували пташку вівсянку, приліт якої наближав теплі весняні дні.

За церковним календарем 3 березня вшановують святителя Лева, папу Римського; преподобного Косму Яхромського; святителя Агапита, сповідника, єпископа Синадського; святителя Флавіана, сповідника, патріарха Царгородського.

Іменинники 3 березня:
Лев, Кузьма, Віктор, Василь, Агапіт.

3 березня народились:

1811 – Антін Могильницький – український письменник, громадський і політичний діяч, греко-католицький священик.
«Кожний нарід, хоть би дикий, Любить свій родинний край, Любить отцівські язики, Свою мову і звичай». (Антін Могильницький)

1888 – Наталена Королева – українська письменниця. У своїх творах опрацьовувала історичні та біблійні теми. Автор збірки легенд «Во дні они», повістей «1313», «Без коріння», збірки оповідань «Інакший світ», повістей «Предок», «Сон тіні», «Легенди старокиївські».

1888 – Левко Чикаленко – український археолог, громадсько-політичний діяч.

3 березня відзначають:

  • Всесвітній день письменника.
  • Всесвітній день дикої природи.
  • Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення.

Події 3 березня:

1669 – гетьман Дем’ян Многогрішний уклав угоду з московськими послами (Глухівські статті), що обмежувала козацьку автономію та не дозволяла Україні провадити самостійну зовнішню політику.

1866 – у Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер – Національна парламентська бібліотека України).

1917 – 3–4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР).

1918 – у Брест-Литовському підписано Брестський мир. Брестський мир – мирний договір між Радянською Росією з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією – з іншого за участі України. Радянський уряд зобов’язався вивести свої війська з України і вирішити прикордонні питання з урядом УНР.

1945 – У Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.

1991 – У Латвії та Естонії відбулися референдуми, на яких більшість громадян висловилася за вихід цих республік зі складу СРСР.

Чи знаєте ви, що:

3 березня 1861 року російський імператор Олександр II підписав маніфест про скасування в країні кріпацтва. Слідом за Західною Європою, де з 1760-х по 1840-і роки було ліквідовано особисту залежність селян від поміщиків, російський імператор Олександр II підписав маніфест про відміну в країні кріпосного права. Опублікований 15 березня, він приніс свободу 22,5 мільйонам кріпаків, які, однак, не ставали власниками оброблюваної землі – відчужена у поміщиків, вона передавалась сільським громадам, які розподіляли її порівну серед сільських жителів.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути