chrome firefox opera safari iexplorer

3 березня: це цікаво знати

03 березня 2021 о 00:06

Для неука дуже легкий спосіб зрікатись: не бачив Америки – значить, нема, не чув про Канта – значить, вигадали!
Михайло Старицький

У народі 3 березня пекли вівсяне печиво – вівсяники і очікували пташку вівсянку, приліт якої наближав теплі весняні дні.

За церковним календарем 3 березня вшановують святителя Лева, папу Римського; преподобного Косму Яхромського; святителя Агапита, сповідника, єпископа Синадського; святителя Флавіана, сповідника, патріарха Царгородського.

Іменинники 3 березня:
Лев, Кузьма, Віктор, Василь, Агапіт.

3 березня народились:

1811 – Антін Могильницький – український письменник, громадський і політичний діяч, греко-католицький священик.
«Кожний нарід, хоть би дикий, Любить свій родинний край, Любить отцівські язики, Свою мову і звичай». (Антін Могильницький)

1888 – Наталена Королева – українська письменниця. У своїх творах опрацьовувала історичні та біблійні теми. Автор збірки легенд «Во дні они», повістей «1313», «Без коріння», збірки оповідань «Інакший світ», повістей «Предок», «Сон тіні», «Легенди старокиївські».

1888 – Левко Чикаленко – український археолог, громадсько-політичний діяч.

3 березня відзначають:

  • Всесвітній день письменника.
  • Всесвітній день дикої природи.
  • Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення.

Події 3 березня:

1669 – гетьман Дем’ян Многогрішний уклав угоду з московськими послами (Глухівські статті), що обмежувала козацьку автономію та не дозволяла Україні провадити самостійну зовнішню політику.

1866 – у Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер – Національна парламентська бібліотека України).

1917 – 3–4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР).

1918 – у Брест-Литовському підписано Брестський мир. Брестський мир – мирний договір між Радянською Росією з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією – з іншого за участі України. Радянський уряд зобов’язався вивести свої війська з України і вирішити прикордонні питання з урядом УНР.

1945 – У Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.

1991 – У Латвії та Естонії відбулися референдуми, на яких більшість громадян висловилася за вихід цих республік зі складу СРСР.

Чи знаєте ви, що:

3 березня 1861 року російський імператор Олександр II підписав маніфест про скасування в країні кріпацтва. Слідом за Західною Європою, де з 1760-х по 1840-і роки було ліквідовано особисту залежність селян від поміщиків, російський імператор Олександр II підписав маніфест про відміну в країні кріпосного права. Опублікований 15 березня, він приніс свободу 22,5 мільйонам кріпаків, які, однак, не ставали власниками оброблюваної землі – відчужена у поміщиків, вона передавалась сільським громадам, які розподіляли її порівну серед сільських жителів.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути