chrome firefox opera safari iexplorer

29 травня: це цікаво знати

29 травня 2020 о 00:05

Їсти, спати і продовжувати рідце ще не все, щоб мати право називатися людиною.
Ірен Роздобудько

А у народі 29 травня називали Федора-житника, тому що вважали цей день останнім, коли можна сіяти жито. Селяни робили це, примовляючи: «Роди, Боже, жито гоже, а без гороху проживемо потроху». В цей день прийнято було готувати ячну, пшоняну, манну або гречану кашу та молитися про гарний урожай зернових і злаків. Вважалося, якщо 29 травня каша буде на столі, то збереш урожай багатий і запаси продовольства поповниш.

Також цього дня підмічали: «Кінець травня дощовий – буде мало фруктів».

За церковним календарем 29 травня вшановують преподобного Феодора Освяченого; преподобних отців, що в лаврі святого Савви були побиті; перенесення мощей преподобного Єфрема Перекомського, Новгородського чудотворця; преподобних Касіана і Лаврентія Комельських; святителя Олександра, єпископа Єрусалимського; мучеників Віта, Модеста і Крискентію; блаженну отроковицю Музу; святого Георгія ІІ, єпископа Мітиленського.

Іменинники 29 травня:
Касян, Олександр, Лаврентій, Модест, Муза.

29 травня народились:

1878 – Петро Карманський – український поет, педагог, перекладач, член групи письменників «Молода муза». Представник раннього українського модернізму. Автор збірок віршів: «З теки самовбивці», «Ой люлі, смутку…», «Блудні огні», «До сонця». Переклав «Божественну комедію» Данте, окремі твори Гете та ін.

29 травня відзначають:

  • Міжнародний день миротворців ООН.
  • Міжнародний день розсіяного склерозу.

Події 29 травня:

1738 – у Петербурзі видано царський указ про заборону козакам і селянам Слобідської України переходити в Гетьманщину та в Росію.

1964 – у Києві відкрили найбільший у СРСР ботанічний сад.

1990 – 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейська економічна спільнота уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку.

Чи знаєте ви що:

Багато хто вважає, що батьківщиною сала є Україна, але насправді це не так. Три тисячоліття тому свинячий жир як їжу почали використовувати в Італії.

Щоправда, салом годували лише рабів, які цілодобово працювали на каменоломнях.

Як виявилося, сало було не лише дешевою, а ще й дуже поживною та калорійною їжею. Ці цікаві факти про сало зробили його популярним по всьому світу, а особливо популярним сало є в Україні.

У римлян слово сало звучало як «лярдо». Цікавий факт, але це слово дожило і до сьогодні, однак значення його дещо змінилось. Тепер слово лярдо означає вже не сало, а смалець.

(З Енциклопедії корисного).

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути