chrome firefox opera safari iexplorer

29 червня: це цікаво знати

29 червня 2020 о 00:06

Ні, цей народ із крові і землі

Я не віддам нікому і нізащо!

Він мій, він я, він – світ в моїм чолі,

Тому життя його і ймення не пропащі.
Микола Вінграновський

З 29 червня у дохристиянські часи розпочиналися літні Ярильські свята. У ці дні вранці з трьох джерел брали воду для вмивання на красу та здоров’я. Протягом всіх свят наші предки влаштовували «Ярилові ярмарки» з дівочими хороводами, молодіжними іграми та шлюбними обрядами.

За християнським календарем 29 червня у народі вшановували Тихона і говорили, що сонце вже іде тихіше. Вважалося, що у цей час закінчується молоде літо і приходить зріле. Всі сільськогосподарські роботи до цього часу мали бути закінчені, тому слід було подбати про майбутній врожай. В цей день прийнято було удобрювати землю.

За церковним календарем 29 червня вшановують святителя Тихона; преподобного Тихона; священномученика Тигрія і мученика Євтропія.

Єпископ Тихон Амафунтський (Амафунт – місто на Кіпрі) прославився розведенням відмінного винограду. Помер у 425 р. Оскільки Тихон повертав розум і здоров’я біснуватим і взагалі зцілював немічних, до нього звертаються з молитвою від зубного болю.

Іменинники 29 червня:
Дорофея, Євлампій, Тихін, Мусій.

29 червня народились:

1888 – Тадей Маєрський – український композитор, піаніст, педагог. Автор симфонічних, камерно-інструментальних, вокальних творів, музики до вистав.

1906 – Іван Черняховський – радянський військовий діяч, генерал армії, двічі Герой Радянського Союзу. Командуючий військами 3-го Білоруського фронту.

29 червня відзначаємо:

  • Міжнародний день тропіків.

Події 29 червня:

1174 – перша згадка в Іпатіївському літописі про місто Полтава. У тому далекому році назва міста було записано як Лтава. Полтавою місто було назване лише в 1930 році.

1945 – підписання Договору між СРСР та Чехословаччиною про входження Закарпатської України до складу УРСР
Цікаво відзначити, що підписання цієї угоди відбулося без якої-небудь участі українських дипломатів і представників Закарпатської України, хоча формально текст угоди складався також і українською мовою.

Чи знаєте ви, що:

Називати початківців у будь-якій справі «чайниками» першими почали гірськолижники. Справа от у чому. Якщо на починаючого гірськолижника навести фотоапарат, він рефлекторно одну руку впирає у один бік, а другу відставляє в інший. І тоді його силует нагадує чайник з ручкою і носиком.

Існує байка, за якою слово «чай» має походження від China. У самому ж Китаї існує два слова, якими називають цей напій – на півдні чай називають «те», а на півночі – «ча». Англійці прийшли до Китаю з півдня, тому п’ють «tеа», а ми з півночі, тому п’ємо чай.

Слово «фраєр» у перекладі з німецької означає «наречений».

А слова «гарем» і «вето», тотожні за значенням, бо перекладаються, як «заборона».

«Рідна країна»

Розділи: Календар

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути