chrome firefox opera safari iexplorer

В мережу виклали відеофільм про «українські Мальдиви»

17 червня 2017 о 09:26

Про красу острова Джарилгач у Чорному морі розповіла команда біологів-екологів «B Wild» у своїй відеороботі.

«Цей наш фільм-візитівку присвячено пам'яті Світлани Миколаївни Шульги — директора національного природного парку «Джарилгацький» і людини, завдяки якій відбулось становлення парку. Місце, де можна побачити дику природу в усі боки навколо себе до обрію, „зупиночна станція“ для перелітних птахів усієї Європи і кілометри диких пляжів, неземні ландшафти і дивовижних живих істот, „Пташине Ельдорадо“ і „Українські Мальдиви“ — це все про острів Джарилгач, найбільший незаселений європейський острів, що знаходиться в Україні! Запрошуємо познайомитись ближче з чарівним Джарилгачем», — пишуть автори фільму на своїй сторінці у Facebook.

За три дні цей відеоролик набрав більше 3700 переглядів на Youtube.

Довідка Вікіпедії

Джарилгач — острів у Каркінітській затоці Чорного моря. Найбільший острів України та Чорного моря.

Адміністративно належить до Скадовського району Херсонської області. Вся територія острова та частина прилеглої акваторії входить у Національний природний парк «Джарилгацький».

Назва острову походить від кримськотатарського yarılğaç або carılğaç — «ластівка», що скоріш за все пов'язанно з тим, що на острові було багато ластівок. Інша версія також посилається на кримськотатарську: yaril в перекладі означає «розколюватись» або «тріскатись», agac — «дерево». Тобто Yarilagac — це «розтріскане дерево», а назва острова — Yarilagic — перекладається як «той, що здатен розколюватись».

Острів має видовжену форму із заходу на схід, на заході продовжується довгою піщаною косою, що «з'єднує» острів з берегом. Косу острова від суходолу відділяє вузька протока, котра інколи пересихає, формально перетворюючи острів на півострів. За 2 км від коси, на узбережжі Херсонщини, знаходиться курортне селище Лазурне. Близько 7 км Джарилгацької затоки відділяють острів від міста Скадовськ, що знаходиться на протилежному березі.

Загальна протяжність острова із заходу на схід становить близько 42 км.

Джерело: inform-ua.info
Розділи: Туристичні новини

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути