chrome firefox opera safari iexplorer

«Могилянка» просить допомогти врятувати Мазепин корпус

15 серпня 2017 о 14:16

У стінах Староакадемічного корпусу Києво-Могилянської академії навчалися філософ Григорій Сковорода, архітектор Іван Григорович-Барський, композитори Артемій Ведель та Максим Березовський, письменники Іван Нечуй-Левицький та Петро Гулак-Артемовський.

З-поміж 11 пам’яток історії та архітектури, розташованих на території нинішньої «Могилянки», що входить до Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», саме Мазепин корпус — найвідоміший, пише Україна молода.

Нині там розташована дослідницька бібліотека з унікальними книжковими колекціями.

До речі, ще у 1864 році до будинку переведено з трапезної фундаментальну бібліотеку Київської духовної академії, яка спочатку займала весь другий поверх, крім богословського класу, де до 1869 містився фізичний кабінет.

(Нагадаємо, у 1817-му Київську академію було закрито. В її будівлях у 1817—1819 рр. була духовна семінарія, впродовж 1819—1919-го — Київська духовна академія).

Будівля Староакадемічного корпусу була закладена в 1703 році коштом випускника Києво-Могилянської академії гетьмана Івана Мазепи саме для потреб академії. Кілька разів її перебудовували, але ніколи не змінювали освітнього, наукового, культурного призначення.

Проте зараз корпус перебуває на межі загибелі і майже не експлуатується. Оскільки перебуває у вкрай незадовільному стані та потребує невідкладної реставрації.

Тому «могилянці» звертаються з відкритим листом до співгромадян: «Могилянка» потребує невідкладної допомоги держави в порятунку відомої пам’ятки архітектури — Староакадемічного (Мазепиного) корпусу».

«Від 1993 року і донині «Могилянка» за рахунок власних коштів, переважно благодійних, забезпечувала збереження та поточний ремонт будівлі, зокрема — укріплення 70% фундаментів, реставрацію Благовіщенської церкви. 2011 року було започатковано благодійний проект «Реставрація», коштом якого проведено технічні експертизи та розроблено частину проектної документації», — пояснюють ситуацію.

Але зараз НаУКМА на межі своїх можливостей. Стан Староакадемічного корпусу досяг тієї критичної точки, коли «невеликий ремонт за невеликі гроші», «часткове фінансування протягом 10 років» тощо не вирішують проблеми.

Староакадемічний не має такої розкоші, як повільний і безмежний час. Кожен рік зволікання з реставрацією погіршує його стан та здорожчує реставрацію, яка нині вартує понад 80 млн. грн.».

Спільнота «Могилянки» цінує підтримку Міністерства освіти та науки України, яке саме розглядає Концептуальну записку державного інвестиційного проекту «Реставрація Староакадемічного корпусу ансамблю Братського монастиря по вул. Г. Сковороди, 2 у Подільському районі м. Києва».

Триває процедура її громадського обговорення. Сподіваються, що Міністерство економічного розвитку та торгівлі й інші відповідальні державні інституції, від яких залежить доля Староакадемічного корпусу, будуть при його прийнятті послуговуватися національними інтересами.

Триває збір підписів під листом на сайті Києво-Могилянської академії. Поки що свій голос за порятунок пам’ятки віддали лише 560 активістів.

Мазепин корпус не здолали московити — може зруйнувати байдужість.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути