chrome firefox opera safari iexplorer

13 вересня: це цікаво знати

13 вересня 2019 о 00:04

Історію найчастіше переписують не для того, щоб знати правду про вчора, а щоб виправдати сьогодні.
Олексій Домницький

У народі 13 вересня називали Журавлиним віче, оскільки вважали, що саме зараз журавлі збираються біля боліт, на луках і вирішують, як і куди їм відправитися на зимівлю. Найулюбленіша ягода цих птахів – журавлина, яку часто називали Журавинка, але ходити в цей день на болота до відльоту журавлів ні в якому разі не можна, оскільки можна потонути на болоті або втратити розум.

У цей день спостерігали за мешканцями водної стихії: якщо жаби стрибають на берег і вдень квакають, а риби вистрибують з води – буде дощ. У цей час вже закінчували прибирати на полях картоплю, буряки та моркву.

За церковним календарем 13 вересня відзначають Покладення чесного пояса Пресвятої Богородиці та вшановують священномученика Кипріана, єпископа Карфагенського, і святого Геннадія, патріарха Царгородського.

Іменинники 13 вересня:

Геннадій, Купріян.

13 вересня народились:

1834 – Анатоль Свидницький – український письменник, громадський діяч і фольклорист. Автор роману «Люборацькі» (хроніка занепаду священичого роду Люборацьких у трьох поколіннях). І. Франко називав роман першим реалістичним романом на побутовому тлі.

1931 – Борис Харчук – український письменник, журналіст. Автор понад двох десятків книжок, серед яких епічний роман у 4-х томах «Волинь», романів «Місяць над майданом», «Хліб насущний» та низки збірок оповідань і повістей для юнацтва, публіцистичних статей на захист рідної мови.

13 вересня відзначають:

  • День комп’ютерника і програміста.

Події 13 вересня:

1333 – перша згадка про Кафедральний собор Кенігсберга.

1788 – Нью-Йорк проголошений столицею США.

1848 – у Львівському університеті створена кафедра української мови.

1902 – у Великій Британії вперше як доказ провини обвинуваченого були використані відбитки його пальців з місця злочину.

1959 – під час посадки радянська космічна станція «Луна–2» упала на поверхню Місяця і стала першим зробленим людиною об’єктом, котрий досягнув поверхні супутника.

1960 – у США відбувся перший симпозіум біоніків.

1960 – президент США Дуайт Ейзенхауер підписав указ про встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку у Вашингтоні.

1968 – Албанія вийшла з Організації Варшавського договору.

1989 – в Україні виявлено перших хворих на СНІД: ними виявилися дві молоді мешканки Києва.

1993 – підписано угоду між Ясіром Арафатом і Іцхаком Рабином про визнання Палестинської автономії.

Чи знаєте ви, що:

Про число13-ть

Ставлення до цього числа у світі неоднозначне. Навколо нього існує безліч міфів і забобон.

Найпоширенішим у світі є забобон про «нещасливе число 13» та «нещасливу п’ятницю 13-го». Існує декілька версій походження цього забобону.

Одним із найвідоміших є пояснення, що у п’ятницю 13 жовтня 1307 р. за наказом французького короля Філіпа IV було заарештовано та піддано тортурам тисячі рицарів Ордену тамплієрів.

Згідно зі скандинавським міфом, коли 12 богів зібралися на святкову вечерю, з’явився незапрошеним 13-й бог-бешкетник Локі. Він намовив сліпого бога темряви вбити стрілою бога щастя та радості. У день, коли це сталося, весь світ засумував. Тому в скандинавських культурах число 13 асоціювалося зі смутком.

Християни вважають п’ятницю днем суму, оскільки цього дня був розіп’ятий Ісус Христос, і нібито за одним із календарів, що тоді були в ужитку, це був 13-й день місяця. Тож за цією версією «п’ятниця 13-те» стала датою, коли зі смертю Сина Божого у світі запанувало зло.

Тріскаїдекафобія (хвороблива боязнь числа тринадцять) розповсюджена в усьому світі. В Італії при проведенні різних лотерей не буває квитків з таким номером. У Парижі нумерація будинків не передбачає цифру «13». До речи, у Франції прийнято, щоби за спільним столом було саме 14 гостей. Моряки не виходять в море в 13-й день місяця, а у декотрих авіалініях за 12-м сидінням іде 14-е...

У США в будинках немає 13-х поверхів. Хоча люди живуть фактично на 13-му поверсі, але цим не переймаються, оскільки він офіційно вважається 14-м.

Засновники США, навпаки, явно симпатизували числу 13. Можливо, це було пов’язано з тим, що штатів на момент отримання незалежності від Англії було саме 13. Число 13 представлено у всіх елементах американського герба.

Для радянського флоту в роки Великої Вітчизняної війни число 13-ть виявилося щасливим. Зокрема:

  • підводний човен С-13 був одним із найщасливіших на Балтійському флоті. Беручи участь у найризикованіших операціях, він, за словами підводників, що воювали на ньому, «повертався буквально з того світу». Саме ним було потоплено лайнер «Вільгельм Густлофф», що стало одним з найбільших успіхів підводного флоту СРСР.
  • есмінець «Сообразительный» Чорноморського флоту мав бортовий номер 13. Всю війну він брав активну участь у бойових діях, виконав 218 походів у море, однак на кораблі під час бойових дій не загинуло жодної людини.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути