chrome firefox opera safari iexplorer

20 жовтня: це цікаво знати

20 жовтня 2020 о 00:04

«Поснулисплять оса з осиною,
Змерз чорний кетяг бузини,
І літня хмара під осінньою
Плечем біліє край зими.
На прихололе сонце зморене
Надули щоки гарбузи,
І соняха обличчя згоряне
Прошелестіло у низи.»
Микола Вінграновський

У народі 20 жовтня вшановували Сергія Послушного і підмічали: «Якщо Сергій вкриє сніжком дороги, то на Порфирія (22 листопада) зима стане на ноги».

За церковним календарем, 20 жовтня вшановують мучеників Сергія і Вакха; преподобного Сергія Послушного, Києво-Печерського; преподобного Сергія Муромського; Знайдення мощей преподобного Мартиніана Білоєзерського; мучеників Юліана, пресвітера, і Кесарія, диякона; мученицю Пелагею Тарсійську та мученика Поліхронія, пресвітера.та ікону Божої Матері «Розлучення».

Іменинники 20 жовтня:

Сергій, Юліан, Капітоліна, Микола, Пелагія.

Ім’я Сергій походить від римського родового імені Сергіус, що означає «високий, високошанований». У дитинстві Сергії хворобливі хлопчики. З віком вони починають займатися спортом і у їхньому характері все частіше проявляються чоловічі риси характеру. Однак у них на все життя зберігається схильність до сентиментальності, а також зберігається здатність співпереживати. У роботі Сергії проявляють добросовісність та обов’язковість. Йому не потрібні нагадування, свою ж думку стосовно оточуючих тримають при собі. З рідними та близькими Сергії лагідні та поступливі, турбуються про батьків. Намагаються нікого не образити. З своїми проблемами справляються самостійно. Дружин Сергії шукають собі спокійних і лагідних. Охоче допомагають дружинам у домашньому господарстві. У важливих сімейних питаннях намагається відстоювати свою точку зору. Має багато друзів.

20 жовтня народились:

1883 – Яків Степовий (Якименко) – український композитор, публіцист, викладач Київської консерваторії, автор одного з найвизначніших фортепіанних творів «Прелюд пам’яті Т.Шевченка».

20 жовтня відзначають:

  • Всесвітній день профілактики остеопорозу.
  • Всесвітній день статистики.
  • Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.
  • День військового зв’язківця.
  • День працівників целюлозно-паперової промисловості.
  • Міжнародний день авіадиспетчера.

Події 20 жовтня:

1868 – у Києві створений перший в Україні приватний комерційний банк.

1924 – у Харкові відкрито першу в Україні радіостанцію.

1959 – Степана Бандеру поховали на мюнхенському цвинтарі Вальдфридгоф (Waldfriedhof).

Чи знаєте ви, що:

Найбільше наших водіїв на дорогах дратують їхні повільні та нерішучі сусіди по дорозі. Не відомо, що у такого водія – черепахи на думці: може, він зараз почне різко переїжджати з однієї полоси на іншу, або раптово розвертатися, а може просто не хоче поступитися машині, що слідує позаду і мигає «дай проїхати»… Причин може бути багато, і неможливість їх зрозуміти дратує – і не лише водіїв, але й співробітників поліції, які підозрюють, що в такій машині може бути нетверезий або неадекватний водій.

На другому місці в рейтингу ті водії, які, перебуваючи за кермом, намагаються робити кілька справ одночасно, що позначається на їхній поведінці на  дорозі.

Третій пункт серйозного невдоволення – ті, хто не показує повороти, бо на дорозі екстрасенсів, як правило, немає. Думки ніхто не читає, і водіям сусідніх машин хотілося б знати дії їхніх сусідів на найближчі декілька секунд.

Четвертий пункт  – агресивні водії, що не зважають на інших, також не викликають захоплення у їхніх сусідів.

Звичайно, є ще багато неприємностей, що дратують, як-то погодні умови, самі дороги тощо, але якщо все одно треба їздити, то нехай хоч щось у цьому допомагає. І нехай це буде Ввічливість, яка піднімає настрій навіть найзатятішим песимістам.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути