chrome firefox opera safari iexplorer

5 жовтня: це цікаво знати

05 жовтня 2019 о 00:33

Дерева в маячні. Шалене лопотіння
дощу – об шиби, об ключини – губ
і це сліпе – від мороку – мигтіння
загуб і злетів. Злетів – і загуб.
Василь Стус

У народі 5 жовтня, в день Фоки, підмічали: «Якщо листя до цього часу ще не опало, то сніг мав покрити землю пізно; а якщо дерева вже стояли голі, то наприкінці січня очікувалася тривала відлига. Якщо ж листя починає жовтіти зверху, то це ще й означає ранню весну».

За церковним календарем 5 жовтня вшановують пророка Іону; священномученика Фоку, єпископа Синопського; преподобного Іону, пресвітера, батька святих Феофана, творця канонів, і Феодора, Начертанних; преподобного Іону Яшезерського; мученика Фоку, вертоградаря; праведного Петра, колишнього митаря, та преподобного Макарія Жабинського, Білівського чудотворця.

Іменинники 5 жовтня:

Петро, Феофан, Федір, Макар, Іона.

5 жовтня народились:

1887 – Олекса Синявський – визначний український мовознавець і педагог, провідний діяч у нормуванні української літературної мови (1917–1933), фактичний редактор остаточного тексту «Українського правопису» (1927). Репресований.

1909 – Богдан-Ігор Антонич – український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець. Автор збірок поезій «Привітання життя», «Велика гармонія», «Три перстені», «Книга Лева».

«Листар носив листи зелені, листи шуміли. Ех, весна! Плету пісні на веретені про молодість, що промина.» (Богдан-Ігор Антонич)

1930 – Павло Попович – льотчик-космонавт СРСР №4, перший українець у космосі, двічі Герой Радянського Союзу.

1940 – Володимир Забаштанський – український поет, перекладач. Автор поетичних збірок «Наказ каменярів», «Віра в людину», «Запах далини», «Жага життя» та ін.

5 жовтня відзначають:

  • День вчителя.
  • Всесвітній день вчителя (свято засновано ЮНЕСКО у 1994 році).

Події 5 жовтня:

1594 – почалося повстання під проводом Северина Наливайка.

1918 – у Києві почалися переговори про входження Криму до складу України.

1933 – режисер Лесь Курбас звільнений з театру «Березіль» за «буржуазний націоналізм».

1941 – у Києві утворено Українську Національну Раду на чолі з Миколою Величківським, до складу увійшли і М. Капустянський, О. Бойдуник, О. Кандиба-Ольжич.

1988 – населення Чилі проголосувало проти продовження президентських повноважень Августо Піночета.

2000 – скинуто режим Слободана Милошевича в Югославії.

Чи знаєте ви, що:

Соціальні психологи з Чехії протягом 20 років вивчали міцність і особливості 12 тисяч шлюбів, укладених у тому або іншому місяці року.

За результатами досліджень, шлюб взятий у жовтні, вони назвали шлюбом випробувань. Міцність шлюбу перевіряється різноманітними випробуваннями  – від слави одного з подружжя до втрати дітей. Якщо у родинних стосунках є і кохання, і розрахунок, тоді шлюб довговічний.

Найміцніші шлюби, на думку вчених, грудневі. Їх назвали «шлюбами зростаючого кохання». Зірка кохання загоряється поступово, але горить усе життя. У грудневому шлюбі менше розлучень, ніж у шлюбах, укладених в інших місяцях року.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути