chrome firefox opera safari iexplorer

27 жовтня: це цікаво знати

27 жовтня 2020 о 00:05

«Гумор – невідлучна прикмета кожного правдивого таланту.»
Іван Франко

У народі 27 жовтня відзначали осіннє Свято Місяця, і за його появою та грою передбачали погоду на наступні чотири тижня. Так, якщо молодик з’явився у дощовий день, то дощовим мав бути весь наступний місяць і навпаки, якщо він з’явився в ясну погоду – наступні чотири тижні мали бути сухими і холодними.

А ще цього дня колись вшановували Параскеву і говорили, що на Параскеву не буває сухо. Також вона вважалася покровителькою жіночої роботи.

За церковним календарем 27 жовтня вшановують мучеників Назарія, Гервасія, Протасія, Келсія, Сильвана, пресвітера Газького; преподобних Параскеву Сербську та Миколу Святошу, князя Чернігівського, Києво­Печерського чудотворця.

Іменинники 27 жовтня:

Назар, Микола і Параскева.

Ім’я Назар у перекладі з давньоєврейської означає «присвячений Богу». Найчастіше цим красивим ім’ям називають хлопчиків в Україні. У сім’ї зазвичай Назаром називають другу або останню дитину. Вони спокійні, старанні, добре вчаться. Схожі як на батька, так і на матір. Багато читають, легко орієнтуються у складних і незнайомих життєвих ситуаціях. Одружившись, стають чудовими чоловіками та батьками, хоча і ревниві. Вперті і, завдячуючи цій якості, досягають поставленої мети. Врівноважені, люблять прораховувати кожен свій крок.

27 жовтня народились:

1745 – Максим Березовський – український композитор, диригент, співак. Класик європейської музики, засновник хорового співу.
У 2005 році на фасаді Болонської музичної академії встановлено меморіальну дошку на честь українського композитора Максима Березовського. Після В.А. Моцарта, Березовський став другим композитором-чужинцем, пам’ять якого вшанована в такий спосіб у всесвітньо відомому центрі культури та мистецтва – Болонській академії.

1919 – Іван Лисяк-Рудницький – український історик і публіцист.

1924 – Леонід Павленко – лікар-травознавець, автор книжок про лікування травами, збірок легенд, зокрема «Цілющі скарби», «Біла лілея», «Цвіт папороті» та ін.

27 жовтня відзначають:

  • Всесвітній день аудіовізуальної спадщини.

Події 27 жовтня:

1937 – перший день розстрілів в урочищі Сандармох капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим 1111 в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед них – цвіт української інтелігенції.

1944 – Ужгород звільнено від німецьких і угорських військ.

1951 – уперше при лікуванні раку застосували радіацію.

1962 – Карибська криза: над Кубою радянською зенітною ракетою збитий розвідувальний літак U-2 ВПС США, пілот майор Рудольф Андерсон загинув.

1982 – Китай оголосив, що чисельність його населення перевищила 1 мільярд жителів.

1984 – стала до ладу Байкало-Амурська магістраль.

1999 – розстріл у вірменському парламенті. Група озброєних людей вдерлася до парламенту і відкрила вогонь. Загинув прем’єр-міністр Вазген Саркісян, спікер парламенту й декілька депутатів.

Чи знаєте ви, що:

  • Чеснота, якщо її хвалити, збільшується і росте не лише у душі однієї людини, але й інших закликає до наслідування.
  • Долі не обирають…Її приймають…А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас.

Про бренді

У середні віки торговці вином випаровували з нього воду для того, щоб напій при транспортуванні не псувався і не займав багато місця. Потім воду знову доливали. Одного разу хтось з дегустаторів подумав: навіщо доливати воду? Без фази відновлення ефект від напою виявився набагато сильнішим. Так і з’явилось бренді.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути