chrome firefox opera safari iexplorer

До 75-річчя створення УПА на Тернопільщині проведуть яскравий фестиваль-реконструкцію

12 жовтня 2017 о 13:48

Одним iз найцікавіших і наймасштабніших заходів, що їх приурочують на Тернопільщині 75-річчю створення Української повстанської армії, обіцяє стати фестиваль-реконструкція «Луни повстанського краю», який проходитиме 13-14 жовтня біля села Антонівці Шумського району.

Нагадаємо, що саме в Антонівцях у далекому 1942-му діяв штаб УПА «Волинь-Південь», навколо якого утворився потужний комплекс для забезпечення діяльності армії та було створено славнозвісну Антонівську республіку.

Чого там тільки не було — школи військової підготовки і політосвіти, курси медсестер і лікарня, пекарня та швейна й слюсарна майстерні, невеличка фармація, де виготовляли перев’язочний матеріал та ліки на основі лікарських рослин iз навколишніх лісів тощо.

Організатори фестивалю поставили собі за мету якнайточніше відтворити умови тодішнього буття воїнів УПА.

«Для нас важливо, щоб люди наче по­трапляли в ті історичні реалії, щоб могли перейнятися тією атмосферою, побути в повстанському одязі, потримати в руках зброю. Концепція нашого заходу — це повна реконструкція життя Української повстанської армії», — розповів журналістам заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Юрій Юрик.

Програма фестивалю, на який чекають гостей iз Києва та багатьох регіонів України, дуже насичена.

Окрім власне ознайомлення з унікальною історичною місцевістю та побутом повстанців, заплановані, зокрема: бойова підготовка з клубом історичних реконструкцій, презентація присвячених УПА нових книг, прем’єрний показ документального фільму «Жива УПА», освячення Алеї пам’яті та слави, виставка історичних документів та дереворитів Ніла Хасевича.