chrome firefox opera safari iexplorer

10 лютого: це цікаво знати

10 лютого 2021 о 00:05

«Чудний наш народ – і сильний, і сумний… Мав героїв – і ніхто їх не знав… Усе життя любив волю – і все життя жив рабом… Утворив багатство пісні – і сам її не знає…»
Володимир Винниченко

10 лютого, у Юхимів день (він також відомий у народі як День домовика), підмічали: якщо вітряно, то неодмінно все літо буде дощове.

Вважалося, що цього дня домовий любить пожартувати, і іноді ці жарти не дуже добрі. Саме з цієї причини намагалися 10 лютого всіляко задобрити домовика – годували його свіжою солодкою кашею, залишаючи її на ніч у погребі. Раніше вірили, що домовик – це не надто добрий дух. Якщо він чимось незадоволений, то може збунтуватися, почати бити посуд і навіть лоскотати господарів уві сні.

10 лютого жінки і дівчата намагалися робити прибирання, щоб домовик не бушував. Також заборонялося скандалити і лаятися, вживати погані слова. Вбивати комах в будинку цього дня не дозволялося – за прикметами домовик міг занадто сильно розсердитися. Якщо 10 лютого ставалася біда, чи захворювала людина – казали, що домовик пустує.

Загалом, у народі вірили, що в цей день відбувається багато чудес.

За церковним календарем 10 лютого вшановують преподобного Єфрема Сиріна; преподобного Феодосія Тотемського; преподобного Єфрема Новоторзького; преподобного Єфрема Києво-Печерського, єпископа Переяславського; преподобного Палладія, пустельника; преподобного Ісаака Сиріна. єпископа Ніневійського та Суморинську-Тотемську ікону Божої Матері.

Іменинники 10 лютого:
Феодосій, Юхим, Георгій, Єфрем, Ісак, Володимир.

10 лютого народились:

1773 – Василь Каразін – український учений, винахідник, громадський діяч. Засновник Харківського університету, першого у Східній Україні, автор численних відкриттів у галузі органічної та неорганічної хімії.

1907 – Василь Ремесло – український вчений-агроном, селекціонер. Створив і районував 20 сортів озимої пшениці («Миронівська-808» давала в сім разів більший урожай, ніж інші сорти), видав понад 200 наукових праць, в тому числі 5 монографій.

1928 – Георгій Малаков – український графік (серії «Київ. 1941–1945», «Київ у грізний час», «Завойовники морів» та ін.).

1929 – Роберт Клявін (Візиренко) – український артист балету, балетмейстер, педагог. Партії: Степан («Лілея» К. Данькевича), Лукаш («Лісова пісня» М. Скорульського). Ролі у фільмах «Лілея», «Летючий корабель», «Будні карного розшуку» та ін.

Події 10 лютого:
1810 – відбулося урочисте відкриття Одеської опери.

Чи знаєте ви, що:

  • Площа сонячної поверхні розміром, як поштова марка, світить з такою ж яскравістю, як півтора мільйона свічок.
  • У хмарах міжзіркового газу в центрі нашої Галактики, вчені виявили цукор.
  • Якщо подивитися на Землю з Космосу, то виявиться, що третина суші не знає слідів людської діяльності.
  • Над Землею щосекунди з’являється близько 70 блискавок.
  • Найчастіше блискавки влучають у дуба, тополю і сосну, найрідше – у бук.

Про вербу:

Вербу наші пращури вважали прадеревом життя, символом космосу, родючої сили, пробудження природи, води та батьківщини. У народі кажуть: «Там, де живе верба, буде жити й ріка». Саме тому, криниці копали здебільшого під вербою. Вербові гілки освячуються напередодні Великодня у Вербну неділю. Галузками колись били один одного, щоб бути здоровими і приказували: «Не я б’ю, верба б’є; за тиждень Великдень». Це вважалось також своєрідним вигнанням «нечистої сили» з тіла людини. А ще існувало побажання: «Будь здоровий, як верба».

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути