chrome firefox opera safari iexplorer

5 березня: це цікаво знати

05 березня 2020 о 00:03

Лукавий чоловік словами нас голубить,
Неначе всіх і жалує, і любить…
А ближче придивись ти –
І видно, що виля хвостом:
Помажу, мов, медком –
Солодше буде з’їсти.
Леонід Глібов

У церкві 5 березня відзначають день єпископа Лева Катанского, але слов’яни свято перейменували в Лева Катальщика. А все тому, що існувала традиція востаннє кататися з гори на санях, поки сніг весь не розтанув. Хто далі всіх з гірки з’їде на санях – буде щасливим.

У народі 5-го березня примічали: якщо в цей весняний день сніг розтаватиме і курка води біля порога нап’ється – чекай дружньої і теплої весни. За давнім повір’ям, на Левка не дивилися в небо, щоб не побачити падаючої зірки – це була недобра прикмета.

Якщо до цього часу з’являються ранні проталини на полях, говорили: «Як не злись метелиця, все весною повіває». У цей час бувають вітри: «Харитонова дружина під тином йшла, сімсот сорочок знайшла, вітер подув – все сорочки роздув».

Наші предки вірили, що нічого нового цього дня починати не слід – це віщує невдачу. Також не можна давати жодних обіцянок, оскільки, швидше за все, виконати їх не вийде. Вірили, якщо викинути все старе взуття, у домі буде достаток.

За церковним календарем 5 березня вшановують преподобного Льва, єпископа Катанського; преподобного Агафона, чудотворця Києво­Печерського; благовірного князя Київського Ярослава Мудрого; священомученика Корнилія Псково­Печерського; священомученика Садока, єпископа Персидського, і з ним 128 мучеників; преподобного Агафона, папу Римського.

Іменинники 5 березня:
Лев, Ярослав і Агафон.

5 березня народились:

1827 – Леонід Глібов – український поет, прозаїк, байкар, видавець, педагог, громадський діяч. Автор байок «Ведмідь-пасічник», «Вовк та Ягня», «Охрімова свита» та ін., пісні «Журба» («Стоїть гора високая...»), творів для дітей.
«Здається байка просто бреше, А справді – ясну правду чеше, Нікого в світі не мине… Читайте, згадуйте мене». (Леонід Глібов)

1870 – Євген Патон – вчений у галузі мостобудування та електрозварювання. У Києві за його проектом збудовано міст через Дніпро, названий згодом його ім’ям.

1903 – Наталя Забіла – українська поетеса, прозаїк. Авторка численних збірок віршів, казок, загадок, п’єс для дітей.
«Напевно, треба буть щасливою, Коли ідеш на схилі літ Під сонцем вистиглою нивою І бачиш цвіт, і бачиш плід, І чуєш скрізь до тебе звернені Такі зворушливі слова, Що сіяно й твоїми зернами І що не мріями химерними Було все те, чим ти жива...» (Н. Забіла)

1978 – Сергій Синенко – громадський активіст, волонтер Євромайдану. Був спалений під час Революції гідності у власному автомобілі. Герой України.

Події 5 березня:

1711 – засновано Сенат – вищий державний орган у Росії (існував до 1917 року).

1918 – Центральна Рада прийняла закон про адміністративний статус Києва як столиці УНР.

1918 – Більшовики перенесли столицю з Петрограду до Москви.

1939 – Київському університету присвоєно ім’я Тараса Шевченка.

1960 – фотограф Альберто Корда зробив найвідомішу фотографію латиноамериканського повстанця Ернесто Че Гевари й не отримав за неї ні цента гонорару.

Чи знаєте ви, що:

5 березня 1901 року у «Церковних відомостях» оголошено про відлучення Льва Толстого від Російської православної церкви. Позиція пізнього Толстого – це позиція пророка, викривача суспільної і державної неправди, що проголошує віровчення вселюдської братської любові і праці. Толстой-публіцист і вчитель життя придбав величезну популярність не лише в Росії, але й у всьому світі. Ясна Поляна стає місцем паломництва: до Толстого за порадою приходять люди з різних верств, з багатьох країн. Синод – найвищий церковний орган в Росії того часу – виніс визначення про відлучення Толстого від церкви, вказавши на антиправославний дух толстовського вчення. Але відлучення не послабило виняткового впливу Толстого на російське суспільство. На півдні Росії його послідовники – толстовці – створили сільськогосподарські комуни, жили, спільно обробляючи землю.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути