chrome firefox opera safari iexplorer

15 травня 1845 року народився великий український вчений Ілля Мечников

15 травня 2020 о 07:00
heroes.profi-forex.org

«Тільки наука може дати відповідь на всі «прокляті питання» і дати щастя людству».

Ілля Мечников

Заслуга Іллі Ілліча Мечникова перед світом безмірна. Завдяки йому людство стало спроможним долати  голод і величезну кількість хвороб.

Кілька фактів про унікальні досягнення вченого: 

1.Ілля Мечников був тим, кого називають геніями.                

Закінчив із золотою медаллю гімназію. Протягом двох років пройшов курс природничого відділення Харківського університету і на відмінно склав екстерном іспити.

У 18 років оприлюднив у Німеччині своє перше дослідження.

У 23 роки, коли його однокурсники лише завершували університетську освіту, став доктором зоології. Був обраний доцентом Новоросійського (Одеського) та Петербургського університетів.

У 25  років, разом із дослідником О.Ковалевським,   поклав початок новій науці – порівняльній ембріології, та створив окрему галузь біології — експериментальну морфологію.

У 27 років  відкрив явище фагоцитозу, тобто поглинання і перетравлювання клітинами організму чужорідних для нього часток, і на цій основі опрацював методи запобігання інфекціям.

У 37 років на основі фагоцитозу розробив теорію патології запалення.

  1. Наукова діяльність І.Мечникова мала жертовний, героїчний характер. Працюючи в Одесі, 36-річний вчений ввів собі бактерії поворотного тифу, щоб перевірити ефективність винайденої ним івакцини. Під час епідемії холери у Франції, вивчаючи властивості холерних вібріонів та розробляючи способи боротьби з ними, він випив культуру збудника цієї смертельної хвороби.
  2. І.Мечников – винахідник засобу, що врятував українські врожаї. У 1870-і роки селяни потерпали від «хлібного жука» — шкідника, який знищував злакові рослини. Вчений вивів спеціальний грибок, який, своєю чергою, знищував «хлібного жука».
  3. Ілля Мечников створив фагоцитарну теорію імунітету. Саме за цю теорію він отримав у 1908 р. Нобелівську премію. 
  4. І.Мечников займався вивченням проблеми старіння. В основі його концепції ортобіозу – етична система здорового і щасливого життя і смерті як природна складова життєвого колообігу. Жити за законами ортобіозу – означає домагатися гармонії між бажаним і дійсним, що дає змогу сформувати оптимістичний світогляд, досягти гармонії, значно збільшити тривалість життя.
  5. 6.Ілля Мечников був великим мислителем. Його «Етюди про природу людини», «Етюди опитимізму», книга «Сорок років пошуку раціонального світогляду», присвячені роздумам про людську природу та можливості «змінити її для досягнення найбільшого щастя», залишаються  джерелом знань і роздумів для всіх, кого цікавлять проблеми життя і діяльності людини.
  6. 7.І.І.Мечников – творець першої школи мікробіологів, імунологів, патологів. Наукова школа Мечникова була біологічною (фагоцитарною, клітинною). Вона відкидала уявлення про організм, як про пасивне місце перебування інфекції й наголошувала на захисних функціях організму. 
  7. 8.Ілля Мечников мешкав від 1887 р. у Парижі, де Луї Пастер запропонував йому очолити лабораторію у своєму інституті. Тут науковець працював протягом 28 років. Був обраний членом Французької академії наук. Заповів використати своє тіло для наукових дослідів. Урна з прахом великого вченого зберігається у Пастерівському інституті.  
  8. 9.І.Мечников був кавалером найвищої нагороди Франції — ордена Почесного легіону. Нагороджений    орденами Японії, Італії, Сербії. Мав звання почесного доктора Кембриджського університету; був членом Лондонського королівського товариства, Паризької медичної академії, Шведського медичного товариства, почесним членом Бельгійської, Паризької, Петербурзької, Віденської та інших академій наук.
  9. В Україні ім’я Іллі Мечникова носять Одеський національний університет, обласна клінічна лікарня у м. Дніпрі, вулиці у Києві та багатьох інших містах України. У Харкові, перед Інститутом мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова АМН України, йому встановлено пам'ятник.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути