chrome firefox opera safari iexplorer

10 грудня: це цікаво знати

10 грудня 2019 о 00:12

«Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними та іншими ознаками… Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.»
З Конституції України

У народі 10 грудня вшановували святого Романа, якому молилися, аби він оберігав від безпліддя. Також вважалося, що до Романа вже повинна залягти на зимівлю риба.

За церковним календарем 10 грудня вшановують ікону Божої Матері «Знамення»; а також великомученика Якова Персянина; преподобного Палладія; святителя Якова, єпископа Ростовського; знайдення мощей благовірного князя Новгородського Всеволода, у святому хрещенні Гавриїла, чудотворця Псковського; пресвятих мучеників монахів 17 в Індії; преподобного Романа.

Іменинники 10 грудня:

Всеволод, Гаврило, Роман, Яків.

10 грудня народились:

1886 – Ірина Невицька (Анна Новак, Анна Горіяк) – українська письменниця і громадська діячка. Стала першою серед літераторів Закарпаття жінкою-прозаїком (роман «Правда побідила») та першою в історії краю жінкою-політиком. Співзасновниця «Союзу Руських Женщин у Пряшеві» (1922), організатор першого з’їзду жінок на Закарпатті (1934), голова Української Селянської Національної Партії (1936).

1892 – Макс Гельман – український скульптор і педагог. Працював у галузі станкової скульптури. Твори: «Бойова подруга», «Вони не пройдуть», «Проба сталі», портрет Ф. Нірода.

10 грудня відзначають:

  • День прав людини.
  • День Нобеля – щорічне вручення Нобелівської премії.
  • Всесвітній день футболу.

Події 10 грудня:

1917 – у Криму створений курултай, вищий орган кримських татар.

1917 – радянський уряд звільнив послів Росії, які відмовилися працювати з більшовиками.

1918 – Директорія УНР ухвалила постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день.

1941 – Китай оголосив війну Японії, Німеччині й Італії.

1948 – Генеральна Асамблея ООН визначила геноцид злочином.

1948 – Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, що є основою міжнародних стандартів у сфері прав людини.

1953 – американська компанія «Дженерал Електрик» оголосила про звільнення всіх комуністів.

1990 – на президентських виборах у Польщі переміг лідер «Солідарності» Лех Валенса.

2004 – набрали чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

Чи знаєте ви, що:

Про дивні закони, що порушують права людини

  • В Італії чоловік може потрапити за грати, якщо з’явиться на вулиці у спідниці.
  • А у місті Сієна у цій же країні, дівчатам, які мають ім’я Марія, забороняється бути професійними повіями.
  • В Огайо особливим законом заборонено пропонувати рибам спиртні напої.
  • У штаті Колорадо забороняється випускати кішок на вулицю, якщо вони «не мають ззаду світлових відбивачів».
  • У США у штаті Оклахома жінкам забороняється відрізати собі волосся, якщо вони не мають ліцензії перукаря.
  • У цій же країні, тільки у іншому штаті Коннектикуті, подружжю забороняється цілуватися у неділю.
  • А пожежні цього ж штату мають право їздити зі швидкістю лише 25 миль на годину. Закон не пом’якшується навіть тоді, коли вони їдуть гасити вогонь.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути