chrome firefox opera safari iexplorer

Про передвиборчу любов влади до України або з нагоди 205 річниці від дня народження Тараса Шевченка

26 лютого 2019 о 12:32
procherk.info

Завтра в Ужгороді, Мукачеві та Берегові презентую та передам до шкіл і бібліотек наші — Український щорічник та Шевченківський щорічник. Принагідно, розповім про плани команди «Рідної країни» з нагоди 205 річниці з дня народження Тараса Шевченка.

А до чого тут вибори і влада, — запитаєте ви?

Просто нагадаю: за 5 років перебування при владі Порошенко, Гройсман, Яценюк...жодного разу не знайшли часу побувати ні в Моринцях, ні в Кирилівці, ні у Каневі.

За 5 років влада не виділила жодної гривні на завершення будівництва Міжнародного Шевченківського центру та загалом на жоден із державних Шевченківських проектів! Погорілий Театр імені Тараса Шевченка в Черкасах досі не відремонтували, а очільник Мінкультури навіть виступив проти такого великого театру як на «зрусифіковану Черкащину»?!

І я не здивуюсь, коли 9 березня в день народження Шевченка й напередодні виборів, влада прозріє і Порошенко та К. все покинуть і полетять на гвинтокрилі на вертодром Януковича в Канів, щоб покласти квіти до могили Кобзаря!

П. С. Для інформації про діяльність «Рідної країни» за останні 5 років у рамках проекту «Твій Шевченко»:

Видано «Шевченківський щорічник» на 2014 та 2019 роки

Перший «Шевченківський щорічник» був виданий у 2014 році до 200-річчя з дня народження великого Кобзаря. В 2019 році видання було доповнене та модернізоване. Структура щорічника — це наш власний винахід. Ми хочемо, щоб людина, яка ним користується, щоранку відкривала і згадувала, що він або вона — українець, і це звичайно повинно надихати. У виданні ми показали три образи Шевченка — письменника, поета і художника. Ми зобразили на кожній сторінці цікаві уривки з його віршів, афоризми, цікаві факти з його життя та художні твори. Також Щорічник містить карти, на яких позначені місця де побував Тарас Шевченко.

 

Перевидано Альбом Тараса Шевченка 1845 року

У березні 2013 року в Україні було презентовано факсимільне видання першого (за хронологією) із чотирьох альбомів малюнків Тараса Шевченка, що зберігаються в архіві Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України.

У ньому містяться ескізи, етюди, зарисовки і начерки, виконані у 1841—1843 рр. у Петербурзі та під час першої подорожі Кобзаря в Україну 1843 року.

Брама в Густині, акварель, олівець (не пізніше 28 червня 1845 р.)

Передано до ВСІХ бібліотек та шкіл Донецької та Луганської областей Шевченківську літературу

Наша команда переконана в тому, що український світ треба будувати, тому ми постійно співпрацюємо з бібліотеками усієї України, в тому числі й на Луганщинні та Донеччині, оскільки саме мешканці цих територій найбільше потребують уваги з боку української просвіти.

Встановлено пам‘ятник знак Шевченку на території Києво-Печерської Лаври

29 вересня 2014 року на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» відкрили пам’ятний знак Тарасові Шевченку. Монумент встановили на місці, де він у 1846 році створив сепію із зображенням Церкви Всіх Святих. Києво-Печерська лавра була одним із улюблених місць поета в Києві. Тут він працював, про неї писав у поетичних та прозових творах, згадував, перебуваючи у засланні. Про необхідність повернення Тараса Шевченка в Києво-Печерську лавру говорилося вже не одне десятиліття, і нарешті нам спільно вдалося це зробити без залучення бюджетних коштів та чиновників.

Надано допомогу у спорудженні пам’ятника Тарасу Шевченку в Берегові

В день 25-річчя Незалежності у Берегові на Закарпатті урочисто відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку. Розташований бронзовий монумент у сквері по вул. Т. Шевченка біля школи №5, яка теж носить ім’я Т. Шевченка.

Відремонтовану Тарасову світлицю у Каневі

3 липня в Каневі на Чернечій горі відбулося відкриття після реставраційних робіт першого народного музею Шевченка – Тарасової світлиці. Відновлення покрівлі будівлі було ініційоване головою фонду «Рідна країна» Миколою Томенком і відбулося за тісної співпраці з директором Шевченківського заповідника Мар’яном Піняком, директором Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Олексієм Лукашевичем та працівниками Канівського природного заповідника. За його словами, світлиця востаннє була перекрита у 2008 році соломою, але за 10 років у 50% покрівлі з`явилась технічні недосконалості  і, відповідно, це створило серйозну загрозу як для всієї будівлі, так і для експозиції.


Тривають роботи по відновленню Тарасової криниці біля Будинку Шевченка на Пріорці

Фонд «Рідна країна» ініціював відновлення криниці, з якої пив воду сам Тарас Шевченко. 

Для реалізації проекту «Твій Шевченко» не використано ЖОДНОЇ ГРИВНІ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ.

Отож, ЛЮБІТЬ УКРАЇНУ до глибини власної кишені й бажано не лише протягом одного ВИБОРЧОГО МІСЯЦЯ.

Микола Томенко

лідер партії Громадський рух «Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути