chrome firefox opera safari iexplorer

В Ужгороді з’явилася нова туристична цікавинка

25 жовтня 2010 о 16:24

Новий провулок «Гірчичне зерно» з'явився в Ужгороді. 8 років ініціативна група працювала над оформленням дозвільних документів та облаштуванням провулка. Він з'єднав дві центральні вулиці міста і претендує стати туристичною цікавинкою. Наразі готуються документи для офіційного нанесення провулку на мапу Ужгорода.

Як розповів архітектор Михайло Колодко, провулок навмисне зроблений так, щоб його могли розуміти всі. «Він мав бути теплим, затишним і домашнім. Завдання, яке ми поставили перед собою, виконали. Провулок «Гірчичне зерно» на крок наблизив нас до старовинного Ужгорода, до його відродження».

Провулок «Гірчичне зерно», власне, є пасажем, який з'єднав між собою вулиці Фединця і Корятовича. Архітектурне рішення провулку, спроектоване Михайлом Колодком, виконане у єдиному старовинному стилі, притаманному Ужгороду 30-х років та здійснене у спільній кавово-охрово-зеленій колірній гамі.

Тепле вечірнє освітлення, створене ліхтарями у старовинному стилі, затишні тераси та спеціально виділена площа із розбірною сценою дозволяють допізна проводити тут міські мистецькі і культурні заходи, як-от бардівські концерти камерного типу, дитячі конкурси, караоке, виставки та інші атракції, які цікаво буде відвідувати всією родиною. Адже гасло нового для міста провулку: «Є вічні цінності».

Підприємців, які розташували продукцію у невеличких крамничках, детально відбирали. Про цю частину роботи проекту розповіла адміністратор Марія Грамотник. «У нас були певні норми, яких ми хотіли досягти. З першого закладеного камінчика ми знали, що запропонуємо ужгородцям. Робили акцент на сімейні цінності, — зазначила Марія Грамотник. — Ми відкрили ресторанчик з дитячим кафе, де можна замовити дитячі солодощі, дитячі магазини. А найголовніше — перукарню із спеціальним дитячим кріслом у вигляді автомоблічика (обладнання везли з Німеччини). Одним з першим було заплановано відкритття магазину сувенірів. Ми відбирали підприємців, хотіли щоб товари не повторювалися, щоб люди, відвідавши наш провулок, могли б не тільки відпочити». Ще одна важлива для міста деталь — у провулку діятиме громадська вбиральня, спроектована з урахуванням потреб людей з обмеженими можливостями.

За невеликий час, відколи провулок запрацював для ужгородців та гостей міста, тут вже побували багато туристичних груп, приходять фотографуватися наречені…

http://zakarpattya.net.ua

«Цей провулок почався з мрії, — розкрив історичні деталі Олександр Попович, який задіяний у проекті з перших днів. — Була людина і збіг обставин. Спочатку ця людина спільно з партнерами купила квартиру у провулку, в які займала один з двох невеликих офісів. Згодом чоловік почав вдивлятися в архітектуру, почав уявляти, як могло це все виглядати. До слова, раніше це двір був у кущах, деревах, тут ночували бомжі. Через певний час вдалося викупити інші приміщення, домовитися із сусідами…».

Назва «Гірчичне зерно» символізує біблійну істину, що з найменшого зернятка може вирости велике дерево. Скульптуру гірчичному зерну планується встановити уже наступного року у центрі провулка.

«Скульптура розкриватиме символічний сенс, буде приваблювати кожного, хвилювати. Матиме такі властивості, завдяки яким можна буде забути про зовнішній світ», — розкрив таємницю Михайло Колодко.

За матеріалами 5 каналу та «Закарпаття он-лайн»