chrome firefox opera safari iexplorer

Чим гордяться українці та росіяни

17 листопада 2010 о 11:38

Переважна більшість українців (76%) і росіян (84%) вважають себе патріотами. Варто зазначити, що згідно з результатами опитування, серед українців виявилося вдвічі більше респондентів (ніж серед росіян), які не змогли відповісти на запитання «Як би Ви самі себе охарактеризували — як патріота своєї країни чи ні?».

У Росії назвали себе патріотами, в першу чергу, москвичі і петербуржці. В Україні — жителі Центру, Півночі і Заходу.

Лише кожен десятий зізнався в тому, що не відчуває патріотизму до своєї країни. У Росії це в основному жителі малих міст, в Україні — жителі Донбасу. Мешканці українських міст менш патріотичні, ніж мешканці українських сіл.

Як у Росії, так і в Україні, найменше відчувають себе патріотами молодь, найбільш патріотичні — люди старшого віку.

Головним приводом гордості за країну для українців є місце, де вони народилися і виросли (33%), а також земля, на якій вони живуть (31%).

Для росіян головним приводом для гордості за свою країну є її історичне минуле (47%). Серед українців таких виявилося вдвічі менше (25%).

Згідно з даними проведених опитувань у двох країнах, росіяни значно більше, порівняно з українцями, пишаються своєю літературою та мистецтвом (17 проти 9%), а також військовою міццю своєї країни (16 проти 3%).

У свою чергу українці більше, ніж росіяни, пишаються великими людьми своєї національності (28 проти 22%), державою, в якій живуть (25 проти 19%), душевними якостями свого народу (20 проти 15%), мовою свого народу (17 проти 13%).

Також українці пишаються своєю працьовитістю та вмінням господарювати (21% серед українців проти 6%), національними піснями, святами та звичаями (20 проти 12%), вірою та релігією свого народу (17 проти 9%).

Крім того, для 9% українців і 9% росіян предметом гордості за свою країну є її прапор, герб і гімн. Для 12% українців і 11% росіян — перемоги спортсменів своєї країни. Для 14% українців і 10% росіян — могили предків і пам'ять про них.

У регіональному розрізі слід відзначити такі особливості. Для мешканців Півдня України головним приводом гордості за країну є місце, де вони народилися і виросли. Наша працьовитість і вміння господарювати є предметом гордості, перш за все, для мешканців Центральної України.

Для мешканців Західної України особливим предметом гордості є мова народу. Душевні якості свого народу як привід для гордості відзначили, перш за все, жителі Сходу України. Для мешканців Донбасу особливим предметом гордості за свою країну є перемоги спортсменів своєї країни.

Крім того, жителі Донбасу, Півдня і Сходу України частіше за інших в якості предмета гордості за свою країну відзначали її історичне минуле. Мешканці Центру України — великих людей своєї національності. Заходу України — релігію.

В уявленні 45% українців і 48% росіян істинний патріотизм проявляється у повазі до традицій. Для 46% росіян і лише 36% українців — у зміцненні сім'ї і вихованні дітей.

Разом з тим для 22% українців і лише 14% росіян патріотизм проявляється у голосуванні на виборах за патріотичні партії і політиків, для 18% українців і лише 9% росіян — в участі у патріотичних організаціях, для 14% українців і лише 10% росіян — у конструктивній критиці недоліків у своїй країні.

Цікаво, що 13% росіян і 9% українців вважають, що справжній патріотизм проявляється в розмовах і бесідах зі знайомими на патріотичні теми.

Крім того, 29% українців і 26% росіян бачать прояв істинного патріотизму в роботі з повною віддачею за своєю спеціальністю, 22% українців і 19% росіян — у святкуванні історичних подій.

Росіяни середнього віку частіше за інших бачать справжній патріотизм у зміцненні сім'ї і вихованні дітей, молодь — у святкуванні історичних дат.

Ті ж тенденції характерні і для українців. Крім того, українці і росіяни середнього віку частіше за інших бачать справжній патріотизм у голосуванні на виборах за патріотичні партії і політиків.

Жителі Півдня України частіше за інших бачать справжній патріотизм у зміцненні сім'ї і вихованні дітей, Центральної України — в роботі з повною віддачею за своєю спеціальністю, Західної України — у голосуванні на виборах за патріотичні партії і політиків, а також участі у патріотичних організаціях. Півночі України — у святкуванні історичних подій, ювілеїв, Донбасу — у повазі до традицій.

Крім того, кожен п'ятий житель Донбасу і Західної України (набагато частіше, ніж в інших регіонах) бачить справжній патріотизм у конструктивній критиці недоліків у своїй країні.

57% українців і 58% росіян ідентифікують себе, перш за все, як громадян своєї країни: відповідно України та Росії. Варто зазначити, що згідно з даними ВЦИОМ, за два роки частка росіян, що ідентифікують себе, як громадяни Росії знизилася з 70 до 58%.

Проте з 2006 року в Росії зростає частка респондентів, які відповіли на запитання «Хто я такий?» словом «людина» (з 24 до 30%).

26% українців також ідентифікували себе словом «людина».

Разом з тим 29% українців і лише 19% росіян визначають себе як мешканців свого регіону, міста, села. 24% українців і лише 18% росіян — ідентифікують себе через національну приналежність (назвали б свою національність).

Слід зазначити, що близько 70% мешканців Західної та Центральної України і лише 44% — Півдня і Донбасу ідентифікують себе як громадян України. 38% мешканців Заходу, 36% Півночі Україні і лише 12% мешканців Півдня та 14% Донбасу ідентифікують себе через національну приналежність.

У свою чергу 38% опитаних на Донбасі і 31% на Півдні проти 18% на Заході України визначили себе як мешканців свого регіону, міста, села.

43% мешканців Донбасу (приблизно вдвічі більше, ніж в інших регіонах) на запитання «Хто я такий?» відповіли б словом «людина».

Цікаво, що 15% росіян і лише 8% українців вважають себе радянськими людьми. В Україні так вважають, перш за все, жителі Півдня (14%).

Крім того, 17% росіян і 16% українців визначають себе через свою сімейну роль (батько, дружина, бабуся і т.д.).

7% росіян і 6% українців визначають себе як представників певної професійної групи. 5% росіян і 6% українців назвали б свої релігійні переконання, 6% росіян і 4% українців вважають себе космополітами (або громадянами світу), 2% росіян і 5% українців — європейцями.

Реліз підготовлений на основі результатів досліджень, проведених Соціологічною групою «Рейтинг» (Україна) у вересні 2010 р. (опитано 2000 респондентів, похибка не перевищує 3%) і ВЦИОМ (Росія) у червні 2010 р. (опитано 1600 респондентів, похибка не перевищує 3,4%). 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути