chrome firefox opera safari iexplorer

Українці краще ставляться до Росії, ніж росіяни до України, – опитування

26 червня 2013 о 09:31

За графіком спільного проекту Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та Левада-Центру (Росія) з 21 по 30 травня 2013 року КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки стосовно ставлення населення України до Росії та населення Росії до України. Дані опитування КМІС є у розпорядженні УНН.

За інформацією КМІС, як і раніше, ставлення українців до Росії краще, ніж ставлення росіян до України. Порівняно з лютим 2013 р. поширеність доброго ставлення до Росії дещо зменшилася – з 85% до 81%. Частка українців, що негативно ставляться до Росії складає 10%, 9% не змогли відповісти на запитання.

При цьому За регіональним розподілом як і раніше, найбільші частки позитивно налаштованих до Росії українців у Східному (93%) та Південному регіонах (85%), найменше їх у Західному регіоні (66%). У Центральному регіоні позитивно ставляться до Росії 80%. Порівняно з лютим зменшилася кількість позитивно налаштованих до Росії у Південному регіоні (було 92%) та Центральному (було 86%)

У цей час ставлення до України в Росії за цей період статистично не змінилося – кількість позитивно налаштованих складає 72%, негативно – 18%, не змогли відповісти на запитання 9%.

Як зазначив заступник директора Левада-Центру Олексій Гражданкін, «в цілому, за останній рік ставлення росіян до України ще більш покращилося (хоча за останні півроку динаміка показників дещо невиразна). При цьому, як і раніше, якщо позитивне ставлення до США та Європейському Союзу більшою мірою притаманне молоді, людям із високим рівнем добробуту та освіти, то ставлення до України, так само як і до Білорусі, для всіх соціальних груп більш однорідне, а прагнення відокремитися від неї, навпаки, збільшилося (знову ж, як і раніше, в якості прихильників інтеграції найчастіше виступають люди старших вікових груп, з низьким рівнем освіти, жителі села, а противниками — чомусь люди з низьким рівнем добробуту і жителі Москви). Ніякий іншої гіпотези, окрім як падіння інтересу до подій, що відбуваються в Україні, висунути не можу».

У КМІС зазанчили, що методом інтерв'ю опитано 2030 респондентів, що мешкають в усіх областях України (включно з містом Києвом) та в АР Крим за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Дослідження Левада-Центру, репрезентативне для дорослого населення Росії, проводилося 23-27 травня 2013 року. Опитано 1601 респондент віком від 18 років, у 127 населених пунктах.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути