chrome firefox opera safari iexplorer

Прокоф’єв стане музичним брендом Донеччини до Євро?

29 листопада 2010 о 13:29

Голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк запропонував популяризувати Донеччину за допомогою музики відомого композитора, уродженця Донбасу Сергія Прокоф’єва. Про це керівник області сказав під час засідання оргкомітету з підготовки регіону до Євро-2012.

Він зазначив, що музика Шопена офіційно обрана брендом Польщі до єврочемпіонату. «Бачив у Польщі такий момент: людина сідає на крамничку, натискає кнопку й звучить музика Шопена. Щось подібне потрібно організувати і у нас», — сказав пан Близнюк. На його думку, сприяти й допомагати в організації такого промоційного заходу повинно обласне управління культури.

Анатолій Близнюк нагадав, що ім'я композитора буде носити новий Донецький аеропорт, що будується до Євро-2012, а також наступного року буде відзначатися 120-річчя від дня народження композитора.

Водночас керманич Донеччини зазначив, що Донецьк до приїзду гостей Євро-2012 повинен належним чином оновитися. "Треба зробити так, щоб місто блищало. Маємо замінити освітлення, пофарбувати будинки, замінити дахи. Це повинен бути зовсім інший рівень», — сказав пан Близнюк.

Довідка

Сергій Прокоф’єв (1891—1953) народився в селі Красне (с. Сонцівка) на північний захід від Донецька в сім'ї агронома. Тут пройшло його дитинство. Після вступу в консерваторію до 1910 року регулярно відвідував малу батьківщину. Він – відомий композитор XX століття, твори якого часто виконуються сьогодні в світі. Автор 8 опер, 7 балетів, 7 симфоній, 14 фортепіанних сонат і концертів, багатьох інших творів. У селі Красне розташований музей композитора. Він є однією з визначних пам'яток області і відвідується численними іноземними делегаціями.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути