chrome firefox opera safari iexplorer

Вік української молоді хочуть зменшити на 11 років

18 листопада 2010 о 20:57

У новому році планується оприлюднити стратегію розвитку молодіжної політики, в якій обговорюється зменшення віку молодої людини з 35 до 24 років. Про це в коментарі ІМК сказала заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова.

«У Європі молоддю вважаються люди до 24-х років. У нас було 28 років, а потім (зазначений ценз. — Ред.) збільшили у зв’язку з категорією, коли стали видавати пільги молодим сім’ям, і 28 років було замало, тому що, за статистикою, більшість дітей народжується (у батьків. — Ред.) не до 28 років, а до 35. Тому і статус молодих людей був подовжений до 35 років спочатку для отримання (молодіжних. — Ред.) кредитів, а потім це автоматично перейшло у вікову категорію молодих людей до 35 років», — сказала С.Толстоухова.

За її словами, влада розуміє, що подібний віковий ценз не відповідає жодному європейському стандарту, принаймі з категорії молоді. «Якщо розраховувати, що держава має створювати умови для соціалізації і розвитку молодих людей, то цей термін — до 35 років, коли вже освіта отримана, робота є, коли народилося двоє дітей, бути не може», — наголосила вона.

С.Толстоухова повідомила, що на сьогодні вже створена робоча група, яка розробляє нову стратегію розвитку молодіжної політики в державі. «Ми хочемо презентувати цю стратегію на початку наступного року. Ми обговорюємо питання можливого зменшення вікового статусу молодих людей, але сьогодні йде дискусія, в тому числі й серед молоді, щодо того, зменшити до 29 чи 24 років, щоб прийти до європейських стандартів», — розповіла вона.

За словами заступника міністра у справах сім’ї, молоді та спорту, всі запрошені експерти були одностайні в тому, що потрібно зменшити віковий статус, але слід розділяти поняття «молода людина» і «молода сім’я», оскільки ці категорії можуть бути різними за віковим цензом. «Ми знівелювали статус молодої людини, бо поширили вік до 35 років», — наголосила вона.

«Щодо молодіжного кредитування, то скористатись ним можна буде до 30 років, таку оцінку дали експерти. А з точки зору молодих людей, називається дві цифри: 24 чи 29 років. Ті, хто наразі користується пільгами, їх не втратять, до того ж, буде передбачено певний перехідний період. Тобто це буде зроблено в абсолютно нормальний, цивілізований спосіб», — підсумувала С.Толстоухова.

Поняття «молодь» дуже сильно варіюється в різних країнах. ООН розуміє під молодими людьми осіб 15-24 років. Світовий банк вважає молоддю людей 15-25 років. У ряді країн Азії і Африки верхній «молодіжний вік» піднято до 29 років. У Данії молодим може вважатися людина від 15 до 34 років.

За матеріалами ІМК, Укрінформ 

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути