chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині відсвяткують 440-річчя з дня народження Сагайдачного

21 грудня 2010 о 22:36

На Львівщині відбудуться урочистості з нагоди 440-річчя з дня народження гетьмана Петра Сагайдачного. 21 грудня о 10:00 в Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного відбудеться круглий стіл на тему «Петро Сагайдачний – лідер українського козацтва».

Участь у круглому столі зокрема візьмуть: перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків, голова Львівської обласної ради Олег Панкевич, начальник Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук, заступник голови Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, доцент Олег Омельченко.

У межах круглого столу відбудеться презентація книги Українського інституту національної пам’яті – «Козацька старшина гетьманщини. Енциклопедія», яку видано з нагоди 440-річчя від дня народження гетьмана Петра Сагайдачного. Після круглого столу відбудеться виступ капели бандуристів УТОС «Карпати» та дуету «Бандурна розмова».

22 грудня відбудеться низка заходів у с.Кульчиці Самбірського району. Зокрема: відвідання Музею гетьмана Петра Сагайдачного у с.Кульчиці Самбірського району, покладання квітів до пам’ятника гетьману Петру Сагайдачному, огляд експозиції музею гетьмана Петра Сагайдачного та тематичної кав’ярні Ю. Кульчицького, уродженця Кульчиць, та Української хати кін. ХІХ ст, що розташована на території музею. Виїзд журналістів на висвітлення заходів у с. Кульчиці відбудеться о 9:00 від Львівської ОДА 22 грудня (прохання акредитуватися до 16.00 21 грудня).

Участь у заходах зокрема візьмуть перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків, голова Львівської обласної ради Олег Панкевич, представники громадськості.

Довiдка

Петро Сагайдачний (1570—1562 рр.) народився в селі Кульчищі на Самбірщині в сім'ї шляхтича, був сином Конона (за тодішньою вимовою «Конаша») Сагайдачного, звідки й походить його ім'я по батькові, яке вважають, звичайно, за родове. Про виховання Петра Конашевича відомо тільки те, що він навчався в училищі, яке виникло завдяки опіці князя Костянтина Острозького в Острозі на Волині, школі Львівського братства, служив домашнім учителем. Під час Хотинської битви (1621 р.) в результаті якої було перекрито шлях туркам до Європи, гетьман був тяжко поранений і у 1622 р. помер. Він похований в Києві — на території Києво-Могилянської академії.

Музей Гетьмана Сагайдачного знаходиться у селі Кульчиці Самбірського району Львівської області. Ідея створення музею виникла у 1992 році, коли був відкритий пам’ятник Гетьману Війська Запорізького Петру Конашевичу Сагайдачному. Тоді оргкомітет вирішив створити музей у рідному селі Сагайдачного. Починаючи з 1993 року, у кожну третю неділю квітня, щорічно біля пам’ятника Петру Сагайдачному проводяться урочистості під назвою «День пам’яті Сагайдачного».

Музей було влаштовано у колишньому приміщенні початкової школи. За своїм профілем музей — історико-краєзнавчий. У фондах музею нараховується близько 900 експонатів.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути