chrome firefox opera safari iexplorer

У «Мистецькому арсеналі» відкрився Великий антикварний салон

16 грудня 2010 о 21:47

Великий антикварний салон розпочав свою роботу в столичному «Мистецькому арсеналі». Цей масштабний проект проводиться в Києві вже втретє і представляє як шедеври світового й українського мистецтва, так і унікальні приватні та галерейні зібрання.

Цього року Салон уперше представив гостям колекцію шедеврів сакрального мистецтва України ХVI — XVIII століть із зібрань провідних українських музеїв у рамках спеціальної програми «Музей-гість».

Унікальні експонати представили Національний заповідник «Софія Київська», Чернігівський обласний історичний музей імені В.Тарновського, музей «Духовні скарби України», Національна галерея мистецтв у Львові, Музей книги і друкарства України, Нікопольський краєзнавчий музей» та Львівський музей історії релігії.

Срібна шата з гербом Мазепи

Окрасою виставки стала срібна шата кіоту чудотворної ікони Троїцько-Іллінської Богоматері. Ця святиня була написана ченцем Григорієм Дубенським на кошти гетьмана Івана Мазепи у Троїцькому соборі Чернігова.
Розкішна шата складається з 18 окремих пластин, що кріпилися до дерев’яного каркаса цвяхами і заклепками.

У верхній частині над іконою зображено Успіння Богородиці, яке композиційно і за змістом пов’язане зі сценами коронування Марії і вознесіння Богородиці. Нижній фриз шати оздоблений гербом Івана Мазепи в оточенні гармат, діжок із порохом, ядер, рушниць, списів та іншої військової атрибутики.

На жаль, сама ікона до наших днів не збереглася. Ось що про її долю розповів директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського Сергій Лаєвський: «Створена наприкінці XVII століття невідомими майстрами, ця ікона прикрашала стіни Троїцького собору в Чернігові. Перебувала в нашому зібранні вона в лихоліття війни, була евакуйована і збережена працівниками нашого музею. Проте, на жаль, до сьогоднішніх днів ікона знаходиться в розібраному стані».

До речі, чудотворною ікону визнали після смерті Богдана Хмельницького, в період Руїни, коли з очей Божої Матері сім днів поспіль лилися сльози.

Святиню реставрували в Америці, виставляли в Українському музеї у Нью–Йорку, а сьогодні повернули в Україну.

Козацька ікона, що допомагає в сімейних справах

Ще однією родзинкою Антикварного салону-2010 стала знаменита ікона-ставротека Війська Запорозького Низового. Реліквія зберігалася в Покровській Січовій церкві і своїм внутрішнім оздобленням та коштовностями могла позмагатися з ризницею Києво-Печерської лаври.

Незвичність ікони в її композиції: посеред масивної срібної пластини вмонтовано різьблений кипарисовий хрест, який, за легендою, принесли до Коша війська Запорозького Низового з Єрусалима.

Як запевнив директор Нікопольського краєзнавчого музею Олександр Кушнірук, ця ікона протягом багатьох років допомагала чоловікам приймати рішення, а жінкам – у сімейних справах. Зокрема, кажуть, якщо жінка хотіла мати дитину і молилася цій іконі – зовсім скоро її бажання збувалося.

Окрім ікон, в «Мистецькому арсеналі» представлено зіркову експозицію Київського пейзажного живопису з колекції Музею історії Києва, а також низку старовинних дерев'яних розп'ять.

Загалом участь у проекті взяли 20 провідних українських галерей.

Всі бажаючі зможуть відвідати Великий антикварний салон-2010 за адресою в Києві: вул. Лаврська,12. Виставка працюватиме з 16 по 26 грудня з 11 до 20 години. Вартість квитка – 40 грн., пільгова ціна – 15 грн.

Майя Заховайко для «Рідної країни»

Світлина шати кіоту з prostir.museum

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути