chrome firefox opera safari iexplorer

Чи залишиться шанс достроково зняти депозит?

23 лютого 2011 о 00:00

Встановити законом термін повернення депозитів на вимогу вкладників пропонує Національний Банк України. Від попередньої ініціативи щодо ускладнення процедури дострокового закриття депозитних рахунків у НБУ готові відмовитися. Про це повідомив керівник юридичного відділу Нацбанку Віктор Новіков.

Великий резонанс у банківському середовищі викликала ініціатива Національного банку України щодо ухвалення законодавчої заборони на дострокове закриття депозитних вкладів. Регулятор відреагував на зауваження банкірів-практиків та експертів і тепер формує новий проект відповідного закону, розповів керівник юридичного відділу НБУ Віктор Новіков.

«Вже надійшло багато пропозицій і від банків, і від громадських організацій. Є навіть пропозиції щодо введення нового виду вкладів, без права дострокового зняття. Ми запропонували не знімати право на першу вимогу отримати банківський вклад, а врегулювання термінів вкладів», – повідомив Новіков.

Точка зору банкіра

Заборона на дострокове зняття вкладів захистила б банки від несподіванок, особливо у кризові періоди, але може й знизити довіру вкладників. На початок цього року фізичні особи тримали на депозитах понад 270 мільярдів гривень. Це на 30% більше, ніж на початку минулого року. І фінансові установи не зацікавлені в уповільненні цього зростання, відзначив голова правління комерційного банку Ярослав Колесник.

«Розумно, щоб був шанс зняти достроково депозит. Інше питання, з якою швидкістю віддавати. Якщо банк має необхідні кошти, то він одразу розрахується, якщо ні, то він має отримати запас часу, щоб попрацювати зі своїми грошовими потоками, щоб накопичити необхідну суму», – каже він.

У Національному банку пропонують встановити 30-денний термін дострокового повернення депозитів. Водночас, готові обговорювати й інші варіанти, зазначив Віктор Новіков. А голова ради захисту прав інвесторів та кредиторів Євген Пертик, вважає, що будь-який розумний і встановлений законом термін буде сприйнятий клієнтами банків.

«Визначення цього терміну, вже посилює права вкладника, на мою думку. Норма, що змушує банк віддати вклад у визначений проміжок часу є більш прийнятною, ніж повна заборона на дострокове зняття. Це призвело б лише до зростання кількості короткострокових вкладів. Вкладник, який знатиме, що він в разі чого може забрати свої гроші не більше ніж за тридцять днів, почуватиметься більш впевненим і інвестуватиме кошти на більш тривалий термін», – зауважив Петрик.

Точка зору юриста

Визначення терміну дострокового зняття вкладу є тим варіантом врегулювання питання щодо депозитів, який буде найлегше закріпити законодавчо, вважає фахівець з банківського права Юлія Кирпа.

«Чинне законодавство України передбачає право вкладника достроково, на першу вимогу, забрати свій вклад, однак не передбачає строки, у які банк повинен повернути йому цей вклад. Таким чином, варіант, що пропонується – це, скоріше, уточнення законодавства України, аніж внесення якихось суттєвих змін», – наголосила юрист.

Експерти нагадують, що в українських вкладників є можливість укладати не лише строкові вклади, тобто на умовах їх повернення із закінченням установленого договором строку. Є також інший вид вкладу, за яким клієнт може забрати гроші будь-коли із закріпленням даної умови у самому договорі.

Дмитро Баркар, Радіо Свобода 

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути