chrome firefox opera safari iexplorer

Для виїзду за кордон водіям доведеться змінювати права

16 лютого 2011 о 13:26

З 29 березня 2011 у посвідченнях українців, що виїжджають за кордон за кермом авто, має бути зазначена дата закінчення терміну дії посвідчення. Відповідні вимоги містить Міжнародна Конвенція про дорожній рух, учасником якої є Україна.

Про це йдеться в поясненні Міністерства внутрішніх справ до проекту змін до постанови Кабміну про порядок видачі посвідчень водія.

За словами прес-секретаря МВС Ірини Шинкаренко, на сьогодні основним документом, що регулює міжнародний дорожній рух і встановлює вимоги до його учасників та їхніх документів, є Міжнародна Конвенція про дорожній рух 1968 року (з поправками, що набрали чинності 26 березня 2006 року).

«Відповідно до її вимог, з 29 березня 2011 року (додаток 6 Конвенції) у посвідченні водія має бути зазначена дата закінчення терміну його дії», — попередила вона.

«Україна є учасником Конвенції з 1974 року. Тому тепер усі водії, що одержать посвідчення на території нашої держави після зазначеної дати і мають намір відвідати країни, що входять до Конвенції, знадобляться водійські документи, до яких внесені вищезгадані дані», — пояснила Шинкаренко.

Разом з тим, проектом постанови, що вже підготовлена МВС, не передбачається обов'язковий обмін водійських посвідчень — це буде відбуватися поступово, за бажанням їхніх власників.

«У даний момент на території України діють водійські посвідчення семи видів, у тому числі і зразка СРСР. Усі ці посвідчення залишаються діючими. Однак ті громадяни, що мають намір перетнути кордон, зобов'язані мати в посвідченні водія кінцевий термін його дії, відповідно до вимог Конвенції».

«Ті громадяни, що одержали посвідчення раніше і не будуть перетинати кордони держави, можуть і надалі користуватися посвідченнями без внесення змін», — підкреслили у відомстві.

Також у Міністерстві відзначили, що сьогодні в усіх країнах Західної Європи, Америки і більшості країн колишнього СРСР введено термін дії посвідчень водія від 2 до 10 років. Так, у Росії, Білорусії, Молдові, Литві, Латвії та Естонії термін дії посвідчень водія складає 10 років.

Раніше Кабінет Міністрів запропонував обмежити термін дії водійського посвідчення до 10 років. Проект відповідної постанови Кабміну було оприлюднено на сайті Департаменту ДАІ МВС для громадського обговорення.