chrome firefox opera safari iexplorer

Водійські права для виїзду за кордон змінюватимуть не всі

18 лютого 2011 о 16:54

У ЗМІ пройшла інформація про те, що для поїздок за кордон водіям доведеться міняти свої права на нові — з обмеженим терміном дії.

Як повідомляє «Сегодня», це не зовсім так. Нагадаємо, з 29 березня 2011 вступає в силу нова редакція Конвенції про дорожній рух. Її офіційний переклад на російську мову розміщено на сайті Економічної комісії ООН для країн Європи. В статті 43 Конвенції зазначається, що «національні водійські посвідчення, видані... до закінчення цього періоду (тобто до 29 березня 2011 року), визнаються дійсними впродовж терміну їх дії».

Таким чином, змінювати свої права для поїздки закордон повинні тільки ті, хто отримуватиме їх після 29 березня. Однак є надія, що тоді почнуть видавати вже нові зразки прав — з обмеженим терміном дії, а тому нікому права міняти не доведеться.

МВС пропонує видавати їх на 10 років і сподівається, що до 29 березня депутати приймуть відповідні зміни до закону.

Водночас, як розповіло джерело «Сегодня» в правоохоронних органах, Віденська конвенція носить рекомендаційний характер. Тобто вона не зобов'язує країни, які приєдналися до неї, виконувати всі її вимоги, а лише рекомендує. «Якщо у будь-якої з країн, що приєдналися до Конвенції, є зауваження по її пунктах, вона їх відхиляє», — зазначило джерело.

Також у Міністерстві підготували законопроект про скасування талона до посвідчення водія, оскільки необхідності в його використанні вже давно немає. Колись у талонах ставили «проколи», проте інспектора ДАІ давно вже цього не практикують.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути