chrome firefox opera safari iexplorer

Кожна сімдесята упаковка ліків — підробка

11 лютого 2011 о 10:13

Кожну сімдесяту упаковку ліків, що продається в Україні, використовувати не можна. Вони або підроблені, або не відповідають стандартам. Минулого року Держслужба з лікарських препаратів вилучила з продажу понад 2,5 мільйони таких медикаментів.

Про це заявив голова Держслужби з лікарських препаратів і контролю за наркотиками Олексій Соловйов. Однак, зазначив він, ці цифри не відрізняються від даних країн-сусідів, а часом навіть кращі.

Традиційно, не чисті на руку підприємці підробляють найбільш популярні лікарські засоби. «Підробляються перш за все найбільш розрекламовані препарати. Препарати, які мають найбільший об’єм продаж. Ну може навести приклад, це ось маса ферментних препаратів, які надають паліативну допомогу при розладах шлунково-кишкового тракту», — каже голова держслужби з лікарських препаратів і контролю за наркотиками Олексій Соловйов.

Чи вилучати медичний препарат з продажу вирішують тільки після лабораторних досліджень, пояснює Олексій Соловйов. Фахівці кажуть, що зазвичай неякісні ліки навряд чи зашкодять здоров`ю, однак лікувального ефекту вони точно не мають.

«Може бути недостатня кількість діючої речовини, може бути її практична відсутність, або сліди. І звичайно, тоді вже можна сказати, що така таблетка не на стільки допоможе, на скільки сподівається на це пацієнт», — каже Ірина Дідух, Центральна лабораторія аналізу лікарських засобів.

Щороку українці випивають ліків більше на 15-20% і у найближче десятиріччя ситуація не зміниться. При чому це загальносвітова тенденція. Погіршення стану здоров`я люди відчувають на всіх континентах, констатують медики.

Цікаво, що українці, які найчастіше хворіють на серцево-судинні захворювання, купують здебільшого препарати для покращення травлення. Медики пояснюють таке явище неконтрольованою рекламою медикаментів на телебаченні.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути