chrome firefox opera safari iexplorer

Ліна Костенко перериває свій тур по Україні (доповнено)

10 лютого 2011 о 10:49

Її зустрічі з читачами Кривого Рога та Острога відсуваються на невизначений термін, а львівські зустрічі — скасовуються.

Про своє рішення Ліна Костенко сповістила 9 лютого Іванові Малковичу, директорові видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Каталізатором такого рішення видатної письменниці стали «провокативні інсинуації деяких львівських письменників, журналістів та діячів театру», — повідомляється на сайті видавництва.

Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» просить вибачення у всіх прихильників творчості Ліни Костенко у Кривому Розі, Львові та Острозі, які так щиро чекали на ці зустрічі.

Після надуспішних вечорів у Рівному та Києві, які пройшли у дивовижно енергетичній атмосфері, апофеозом творчого туру Ліни Костенко у рамках презентації роману «Записки українського самашедшого» стала зустріч у Харківському оперному театрі, на якій були присутні близько 2 000 читачів, а ще понад 1 000 не змогли поміститися в залі.

«До нашого Оперного приїжджали примадонни опери і балету, зірки естради й кіно, — захоплено розповідала директорка театру, — але такого ажіотажу Харківська опера ще не бачила».

У всіх містах туру бажаючих потрапити на зустрічі було набагато більше, ніж могли вмістити зали. «Хоч проводь презентації на стадіонах», — жартували організатори.

Дорогою до Києва було багато шляхетних планів щодо нових творчих зустрічей...

«Але тепер я знову буду спілкуватися зі своїми читачами переважно через свої книжки», — повідомила Ліна Костенко.

Розуміючи й поділяючи обурення свого автора, видавництво все ж сподівається, що в майбутньому з'являться можливості запланувати нові зустрічі Ліни Костенко з її солідарними і вдячними читачами.

«Я всіляко намагався переконати Ліну Василівну не переривати туру, — зазначає Іван Малкович, — я зокрема сказав: «Ліно Василівно, ви ж бачите, що ви, мов той криголам, проламуєте штучно створену кригу українського відчуження... «Так, я згодна, як криголам, пробивати кригу, хоч це й дуже холодно, — відказала Ліна Костенко, — я згодна пробивати стіну, але криголами не плавають у болоті...»

За інформацією ZAXID.NET, львів’яни, які придбали квитки на зустріч з українською поетесою Ліною Костенко у театрі ім. Марії Заньковецької, у зв’язку зі скасуванням візиту зможуть до 19 лютого здати квитки до кас, або ж піти за цими квитками на прем’єру вистави «Невольник» 5 березня.

Про це у коментарі повідомила 10 лютого керівник бюро прес-служби театру Олеся Галканова.

«Нам дуже шкода, що керівництво видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» скасувало приїзд Ліни Костенко до Львова. У зв’язку з цим ми скасовуємо заньківчанський вечір за її участі у нашому театрі», – повідомила Олеся Галканова.

На запитання, якою буде ситуація з квитками, якім купили львів’яни на цю зустріч, вона зазначила: «Це таке болюче запитання, яке цікавить усіх. Тут є два варіанти. Перший: у нас 5 березня відбудеться прем’єра «Невольника» на великій сцені і люди, які забажають піти на цю виставу на 5 число, можуть лишити ті квитки, які мають на зустріч з Ліною Костенко, і прийти до нас на виставу. Якщо ж люди на мають можливості чи не мають бажання йти на прем’єру, то можуть здати квитки до 19 лютого за місцем їх придбання».

Щодо офіційної інформації, поданої на сайті видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» про те, що Костенко не приїде до Львова через «провокативні інсинуації деяких львівських письменників, журналістів та діячів театру», Галканова зауважила: «Позиція театру полягає в тому, що оскільки в Україні є свобода слова, журналісти можуть писати все, що вважають за потрібне. А наскільки це позитивно чи негативно, – це інше питання. Ми не можемо це коментувати, ми нікому не казали, що і як писати. Щодо офіційного прес-релізу на сайті видавництва, про повідомлення журналістів, про реакцію наших львівських митців, письменників, про це треба питатися у них, ми в це не вмішувались. Це їхня позиція».