chrome firefox opera safari iexplorer

Ліна Костенко святкує сьогодні свій день народження

19 березня 2011 о 00:40

Відома українська поетеса Ліна Костенко святкує сьогдні свій 81-й день народження. Народилася вона на Київщині, і вже у шкільні роки почала відвідувати літературну студію при журналі «Дніпро», який редагував Андрій Малишко.

Поезія – то все її життя. Вона живе у ній, і творить для неї. Від «Першого вірша, написаного в окопі» і до історичних романів — ось її поезія у всій багатогранності. Ліна Костенко сама по собі — «збагненна і незбагненна».

Аналізувати її поезію — справа неймовірно складна. Тут краще вдаватися до переказів і цитувань – адже для кожного її слова звучать по-своєму…

На публіці Ліна Костенко з'являється рідко, але писати не припиняє. Зовсім нещодавно вона публічно повернулася до свого читача після двадцяти років тиші і майже відлюдного життя.

Презентувала одразу кілька своїх новинок – свій перший прозовий твір «Записки українського самашедшого» та поетичну збірку «Річка Геракліта».

За словами Ліни Василівни, до видання книги вибраних поезій її підштовхнула донька (письменниця Оксана Пахльовська), адже востаннє її вибрані поезії видавалися аж 22 роки тому!

Ніби виправдовуючись перед читачами, Ліна Костенко зізнається, що займатися виданням і презентацією поезії не мала часу, бо останнім часом «аж надто «вгрузла» в прозу». «Я багатоверстатниця, і працювала ці роки над кількома романами одночасно, а віршами видавала собі премію», – жартує вона.

Майже місяць тому, під час презентації збірки «Річка Геракліта» у Києві, Ліна Костенко сказала: «Якщо ми переживатимемо якісь дуже красиві речі, ми будемо сильніші, ми випромінюватимемо самодостатність свого сприйняття зовсім інакшого світу... Коли ти людям адресуєш добро, щось красиве в сприйнятті світу, вони ж тобі теж відплачують тим же. Давайте обміняємося цією позитивною красивою енергетикою і саме цим ми будемо сильніші».

Тож хочеться побажати видатній поетесі переживати побільше добра, краси і гармонії разом із здоровим та сильним духом суспільством!

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути