chrome firefox opera safari iexplorer

Театр та кіно на вихідних: суцільне кохання

11 лютого 2011 о 20:48

Попри суперечливе ставлення до Дня всіх закоханих, мережі театрів та кіно на це не зважають і напередодні цього свята пропонують більшість мистецьких творів саме на вічну тему – кохання.

Воно може бути щасливе і драматичне, розділене і самотнє, та в будь-якому разі це почуття нікого не лишає байдужим. А дарунки кіно та театрів налаштовують на романтичну хвилю і вже у холодному лютому дають відчути весну у душі.

Тож, які вистави та фільми можна переглянути на вихідних у столичних закладах культури?

Кіно

У кінотеатрі «Україна» покажуть третю щорічну підбірку короткометражних фільмів «Місто закоханих» з циклу «Магічний Париж», учасників і призерів міжнародного кінофестивалю.

Вісім коротких по-французьки витончених романтичних історій, створених спеціально до Дня Святого Валентина: «А ти?», «Підійди ближче», «Спека», «Красень», «Анабель», «Квартет», «Шльондра та курча», «Жодних сумнівів». Короткометражки справляють гарне враження і додають позитиву, а також створюють романтичний настрій парам, що прийдуть на кіносеанс.

"Санктум". Фото з сайту мережі кінотеатрі "Кінопалац"

Також у кінотеатрах столиці дивіться пригодницьку драму-бойовик на основі реальних подій «Санктум». Група з 15 дайверів робить дуже ризиковану експедицію у найбільшу систему печер на Землі під австралійською Нулларборською Рівниною — неймовірно красиву і майже недоступну. Несподіваний тропічний шторм змушує їх спуститися глибоко в печери. Єдиний порятунок для дослідників — знайти невідомий другий вихід до моря, долаючи шалену стихію бурхливих вод, підступні пастки підземель і смертельний жах...

Фільм йде у 3-Д форматі. Під час його створення використовувалася така сама техніка зйомки, як і у відомому «Аватар».

Ще одну драму, але вже сімейного життя дивіться у вихідні. «Кроляча нора» режисера Джона Мітчела розповідає про страшну трагедію, яка сталася вісім місяців тому в сім'ї Хауі та Бекки Корбетт — загинув їхній маленький син. Подружжя не може оговтатися і досі. Кожен по-своєму намагається відновити душевний спокій... Парадоксальним чином, проблиск надії з'являється, коли доля зводить Бекку з мимовільним винуватцем їхніх нещасть — юним автором коміксів Джейсоном. У фільмі головну роль чудово зіграла Ніколь Кідман.

"Більше ніж секс". Фото з сайту мережі кінотеатрів "Кіноапалац"

З 10 лютого у мережах кінотеатрів показують романтичну комедію «Більше, ніж секс». Стрічка про те, як легко чоловіки і жінки вступають у сексуальний зв'язок, але як важко їм досягти емоційної близькості. Головних героїв пов'язують тільки сексуальні відносини, але з часом вони розуміють, що на зміну фізіологічним інстинктам приходить щось більше.

Театр

12 лютого (субота)

Цього дня в Театрі ім. Івана Франка о 19:00 покажуть шевченківську виставу «Назар Стодоля», яку її режисер-постановник Юрій Кочевенко означив, як лицарська балада. Бо «тільки лицарство спроможне гідно відстоювати свою честь та коханої, а також славні традицій попередників».

Дія п’єси, яка написана 1843-44роках, відбувається біля Чигирина наприкінці XVII ст., коли великі справи Богдана Хмельницького і його сподвижників Богуна, Трясила, Наливайка перетворилися на легенди. Один з героїв – Хома Кичатий – в минулому козак, а нині сотник, живе на своєму багатому хуторі із дочкою Галею та ключницею Стехою. Мріє про полковницьку булаву. Заради цього ладен віддати Галю за старого полковника. Але на перешкоді давня клятва козаку Назару Стодолі: віддати за нього дочку в подяку за те, що Назар в бою врятував сотникові життя. Сьогодні Назар йому не підходить, занадто бідний... Хома розробляє підступний план, усунення Назара...

В Театрі на лівому березі Дніпра о 15:00 запропонують вам «Трохи вина… чи 70 обертів». Це комічне дійство з неаполітанськими піснями. Комічна трійця наполегливо побивається над загадками «проклятих питань» буття. Що таке істина в цьому світі, а що таке – ілюзія? Смерть – кінець чи початок шляху? Трохи вина, звичайно, не допоможе знайти відповідь, але, можливо, саме життя стане веселіше й ілюзія істини замерехтить в далині.

"Небезпечні зв'язки". Фото з сайту Театру на лівому березі Дніпра

А о 19:00 будьте обережні і не заводьте собі «Небезпечні зв’язки», хіба що дивіться виставку з такою назвою з театрального партеру. Вам розкажуть, що жив-був французький віконт де Вальмон – цинічний спокусник і вправний коханець. Жартома звойовував він серця жінок, навіть найнеприступніших і життєствердних. Схожа на віконта була і його подруга – маркіза де Мертей – майстриня світських інтриг і підступна спокусниця чоловіків. Одного разу ця парочка вирішила побитися об заклад, хто кого перевершить у мистецтві зваблення… А що з цього вийшло – дивіться самі!

"Остання любов". Сайт театру Театру російської драми ім. Лесі Українки

Часто іронія долі полягає в тому, що найбажаніше приходить до людини тоді, коли вона залишила будь-яку надію і, як їй здається, дійшла до крайньої межі. Ось так трапилося і з героями п’єси Валерія Мухар’ямова «Остання любов».

Чого ще чекати вісімдесятдвохлітньому старцю, який пережив трьох дружин і похоронив дітей? Перебирати старі фото, жувати вівсянку і згадувати свої донжуанські грішки… Але ні! На заході життя доля дарує йому останню посмішку – найпрекраснішу і найсумнішу за всі…

Можливо, подарунок кохання надсилається тільки тоді, коли людина може його оцінити по-справжньому… Але хай глядач робить висновки сам. Тим більше, що тем для роздумів у спектаклі достатньо. Вистава йтиме в Театрі російської драми ім. Лесі Українки. Початок о 18:00.

"Сорочинський ярмарок". Сайт Театру оперети

Суботнього дня в Театрі оперети вируватиме гоголівський «Сорочинський ярмарок», в сценічній редакції Богдана Струтинського. «Сорочинський ярмарок» — масштабний національний проект, в якому широко представлені багатства українського народного промислу, широта української душі та народної мудрості, багатий український мелос та колоритний гумор, було увінчано у 2010 році престижною театральною премією «Київська Пектораль» за «кращу музичну виставу».

У виставі торкається пласт української культури гоголівських часів, коли щорічно відбувалися гучні ярмарки, такі, як Сорочинський. Яскравий калейдоскоп персонажів – всі представники тодішнього сільського населення. Головні герої вистави — чотири різних пари: романтичні Гриць і Парася, щаслива пара Цибулі та мудрої Мокрини та антипод цієї родини – сім’я Черевика та Хіврі. Хівря стає на заваді подружньому щастю Гриця та Парасі, втім кохання допомагає молодим подолати інтриги підступної мачухи. Закінчується вистава гучним весіллям щасливої молодої пари.

"Ігри олігархів". Сайт Театру на Подолі

Експеримент автора і режисера, постановчої групи вистави «Ігри олігархів» в Театрі на Подолі — у поєднанні в одному спектаклі трьох сюжетів, зіграних у різних жанрах: політичному детективі, гротескно-фарсовій комедії та музично-пародійному шоу. Ці сюжети інколи співіснують паралельно, іноді контрастують один з одним, з`єднуючись у фіналі й проголошуючи головну ідею вистави: в суєтності матеріального виживання в нашому складному й напруженому світі важливо не втратити найголовніше – свою людську гідність.

Ця вистава для тих, хто втомився від буденної метушні. Для тих, у кого не залишилося сил плакати над мильними операми та оперетками політичного життя країни, і хотілося б нарешті просто і від душі посміятися. Для тих, кому не подобається, але доводиться! Якщо ви хочете провести вечір у теплому товаристві акторів та глядачів, сміятися до сліз і плакати зо сміху – ця вистава для вас! Початок о 19:00.

13 лютого (неділя)

Театр ім. Івана Франка піднімає тему самотності у п’єсі видатного польського письменника і драматурга Тадеуша Ружевича «Стара жінка висиджує»… З одного боку, в реченні “жінка висиджує” наявне щось несумісне. Курка може висиджувати яйця, але ж не жінка!? З іншого боку, чому жінка “стара”? Старим може бути цей світ, який існує мільярди років і який за своє дивовижно довге життя бачив і часи найвищого піднесення людського духу, і колосального занепаду… Ось і підказка, яку розгадаєте при перегляді моновистави за участі народної артистки України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка та Міжнародної театральної премії імені Марії Заньковецької — Лариси Кадирової.

"Шельменко-денщик". Сайт Театру ім. І.Франка

Вряд чи знайдеться людина, яка не посміхнеться, почувши назву «Шельменко-денщик». Ця класична комедія-водевіль, написана Григорієм Квіткою-Основ`яненком, протягом багатьох десятиліть не полишає сцени театрів. І цілком закономірно, адже тут присутні усі складові успіху: соковитість, яскравість характерів, хитромудра інтрига, що її плете бувалий в багатьох бувальцях Шельменко, прагнучи з`єднати закохану пару. А поруч наївно-комічні батьки — патріархальні поміщики Шпаки і, ясна річ, жених, що безнадійно залицяється.

Усе це, помножене на акторський кураж та багатобарвність театральних засобів, породжує веселе, дотепне не без моралі дійство, яке можна подивитися в неділю о 12:00 в Театрі ім. І.Франка.

В Театрі на лівому березі Дніпра о 19:00 пропонують згадати роман Лева Толстого «Анна Кареніна», звісно це для тих, хто все-таки дочитав його у школі. Для усіх інших короткий анонс: «… Без кохання видана заміж за чоловіка, який набагато старший за неї, Анна полюбила іншого. Це не легковажна світська інтрижка, а кохання глибоке, серйозне…» Коли народжувалася любов, Анна проникливо говорила Вронському: «Любов… Це слово для мене багато що означає, більше, ніж ви можете зрозуміти…» Що ж таке для Анни Кареніної і Олексія Вронського їхня любов? Важливий дарунок життя чи заборонена насолода?..

«JULIA@ROMEO.com (Norway.Today)». Сайт Театру російської драми ім. Л.Українки

В Театрі російської драми ім. Лесі Українки пропонують згадати шекспірівських Ромео і Джульєтту. Щоправда, в сучасній інтерпретації автора п’єси «JULIA@ROMEO.com (Norway.Today)» німецького драматурга Ігоря Бауершима, доробок якого переклали на 20 мов світу. У цій виставі, як і в оригіналі, зустрілися дві самотності. Юлія і Август домовляються через інтернет зістрибнути з Норвезьких скель, але перед цим хочуть залишити сучасникам відео послання... Режисер спектаклю Георг Жено так пояснює п’єсу про самовбивць: «Це не чорнуха, як більшість по цій темі, ця п’єса дуже світла і переконлива». Та в будь-якому разі її не рекомендують до перегляду особам, які не досягли повноліття.

Кращу виставу Києва для дітей 2009 року представлять в Молодому театрі. Музична п’єса «Примхливе кохання Дроздоборода», написана Богданом Стельмахом за казкою братів Гріммів.

Казка оповідає про примхливу Королівну, яка давала відставку всім нареченим, жорстоко висміюючи їх. Жодного з них манірна панянка не вважала досить гарним для себе. Навіть шляхетний король Дроздобород отримує від неї гарбуза. Проте їй доводиться гірко пошкодувати про свою поведінку. Старий Король, остаточно втративши надію знайти донці нареченого з доброї волі, вирішує видати її заміж за бідного менестреля. В такий спосіб Королівна отримує урок доброти і любові до ближнього й перетворюється з бездушної пихатої ляльки на чуйну людину. Тривалість вистави — 2 год.

В Театрі на Подолі вам розкажуть історію, що могла трапитись лише у нічному Парижі, місті закоханих та вуличних шансоньє.

«Люксембурзький сад» — це фантазія в стилі шансон про маленьке життя великого міста. І якщо ви хочете зануритися в атмосферу нічного Парижа, торкнувшись історії життя і смерті його воскреслої скульптури, романтичне кохання героїв, – вам неодмінно варто відвідати цю виставу! В театрі кажуть, вистава йде мовою кохання.

Катерина Качур, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути