chrome firefox opera safari iexplorer

Театр Франка присвятив прем'єру колезі, загиблому на Майдані

19 лютого 2015 о 16:09

19, 20 та 21 лютого, до річниці подій на Майдані, Національний театр імені Івана Франка три дні поспіль покаже свою прем’єрну виставу «Щоденники Майдану» (режисер Андрій Май).

Цей триденний проект театр вирішив присвятити пам’яті Андрія Мовчана, який працював у театрі Франка, але трагічні події у центрі столиці передчасно обірвали його життя − рік тому. Андрієві було лише 34 роки. Сьогодні його ім’я – серед героїв Небесної Сотні, повідомляє Сultprostir.ua.

Проект «Щоденники Майдану» нещодавно приймав участь у міжнародному театральному фестивалі Lessingtage-2015, який проходив у Гамбурзі та був присвячений темі миру. «Щоденники Майдану» − документальна п’єса, в основі якої інтерв’ю учасників подій на Майдані. У виставі звучать свідчення людей, які приймали участь в протестах у центрі Києва.

Серед таких активістів був і Андрій Мовчан. У театрі його лагідно називали Світлячок. Адже світло – це його покликання, професія, захоплення. Саме технічний – освітлювальний – напрям Андрій і визначав в системі роботи театру імені Франка.

Його дуже цінували колеги. Сам Андрій горів «театром», дуже любив різні вистави. Колеги розповідають: «У Андрія була чітка громадянська позиція. Не показова. На Майдан він почав ходити вже з того дня, коли відбулося побиття студентів – і нікому про це нічого не говорив. Просто він кожен день був там, намагався допомогти людям…».

Портрет Андрія Мовчана, який для франківців так і лишається Світлячком, сьогодні − на стіні театру… Він, як і раніше, поруч з колегами. Його світло не гасне.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути