chrome firefox opera safari iexplorer

Українці не вміють плавати

09 лютого 2011 о 16:37

Сьогодні, відкриваючи парламентські слухання з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді, Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко оприлюднив дані Державної служби молоді і спорту, згідно з якими в Україні вміють плавати менше 10% населення. Стосовно молоді, то навики плавання мають лише троє з десяти молодих людей призовного віку.

Окрім того, досить показовим, за його словами, є те, що, згідно з соціологічними дослідженнями, більшість молодих людей до 18 років вживають алкоголь. Вже зараз в Україні майже у 16 разів частіше, ніж у Європі, молоді люди помирають від алкогольних отруєнь.

Тому в Україні склалася ситуація, коли в силу різних обставин (відсутності уваги держави, школи, батьків, медіа) більшість молодих людей в Україні перетворюється на так зване «споживацьке пивне покоління».

Через це, на переконання Миколи Томенка, зараз надзвичайно важливо вмотивувати і зробити все, щоб в Україні з’явилося молоде покоління активних і здорових людей.

Заступник Голови ВР Микола Томенко нагадав, що, згідно з чинним законодавством, в Україні передбачена обов’язковість щорічного оздоровлення 50% дітей шкільного віку, 100% дітей-сиріт і 70% дітей з малозабезпечених сімей.

Проте, навіть якщо брати до уваги лише офіційну статистику, то, цілком очевидно, що ці цифри не вдається реалізовувати. Так, починаючи з 2005 року, спостерігається серйозне зменшення кількості дітей, охоплених послугами оздоровлення та відпочинку.

Ще одна небезпечна тенденція останніх років – «балансування» статистики за рахунок відпочинку дітей у пришкільних таборах. Віце-спікер зауважив, що цей процес дуже важко назвати системним серйозним оздоровленням. Насправді, безпосередньо оздоровленням забезпечено лише менше 30% дітей.

Микола Томенко також зазначив, що дуже багато питань виникає і щодо умов оздоровлення дітей в санаторіях та оздоровчих таборах. «Якщо в «Молодій гвардії» помирає дитина, то можна лише уявити, що відбувається в інших таборах», — зазначив він.

На сьогодні абсолютна більшість оздоровчих закладів не готова до тих стандартів, які передбачені законодавством. Так, у 2010 році порушення виявлені у 88% перевірених таборів. Порушення санітарного законодавства встановлені у 3641 (12,7%) закладі.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути