chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні стартував конкурс найкращих читачів

02 лютого 2011 о 10:31

З 1 лютого по 2 травня відбудеться конкурс дитячого читання, який визначить найкращого читача країни у 2011 році серед 12-13-річної аудиторії (6-7 класи).

«Конкурс стартує 1 лютого у бібліотеках для дітей і сільських бібліотеках. Уперше конкурс відбувся у 2002 році. Маленькими кроками зі Львова він переріс у змагання всеукраїнського масштабу. У 2010 році в ньому взяли участь більше ніж 140 тис. юних читачів з усієї України. Сподіваємося, що і цього року ми зможемо зберегти такий же рівень», — сказала президент громадської організації «Форум видавців», ініціатор конкурсу Олександра Коваль на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна».

Вона роз'яснила основні правила проведення книжкового змагання: у зазначений день у бібліотеці відбувається засідання журі, яке дає дітям завдання, — прочитати певну кількість книжок. Потім на підставі того, хто з учасників конкурсу краще розповість про прочитану книгу, журі обирає переможця чергового етапу.

Конкурс має чотири етапи.

Перший (відбірковий) етап — з 1 по 20 лютого — проводиться в дитячих і сільських бібліотеках усіх населених пунктів України. 

Другий (міський/районний) етап відбудеться 20 лютого — 10 березня в райцентрах, містах обласного підпорядкування, районах обласних центрів, Києва, Сімферополя, у Києві, Львові та Севастополі.

Третій (обласний) етап, запланований на 10-31 березня, відбудеться в обласних центрах, Сімферополі, Києві, Львові та Севастополі. Четвертий (підсумковий) етап (28 квітня — 2 травня) проводиться у Львові у рамках фестивалю дитячого читання «Книгоманія».

У 2011 році в конкурсі візьмуть участь 1100 бібліотек для дітей і 3000 сільських бібліотек, розташованих у 450 районах і 190 містах України.

О.Коваль зазначила, що «пригодницько-захоплююча поїздка» до Львова і є головною нагородою для фіналістів конкурсу. Вона повідомила, що загалом до фіналу проходять 58 дітей.

За даними президента «Форуму видавців», нині загальна кількість учасників становить близько 15% від числа дітей віком 12-13 років.

О.Коваль також наголосила, що книжками-лідерами в 2010 році стали «Пригоди Тома Соєра» Марка Твена та «Гаррі Поттер» Джоан Ролінг.

У свою чергу заступник директора Національної бібліотеки України для дітей, один з організаторів конкурсу Тамара Турбаніст зазначила, що багато читачів — учасників конкурсу попередніх років — стали студентами факультетів журналістики і філологічних факультетів.

Комерційний директор видавництва «Грані-Т», генеральний партнер конкурсу Ірина Ярова висловила сподівання на перспективу розширення вікових рамок для учасників конкурсу. «Ми піклуємося про інтелектуальне здоров'я українських читачів... про зацікавленість дітей у системному читанні», — наголосила вона.

Директор представництва торгового дому PocketBook в Україні, офіційний партнер Олег Денисюк вбачає завдання таких конкурсів і видавничої діяльності загалом у популяризації читання серед молоді.

Письменниця та солістка гурту «Qarpa» Ірена Карпа висловила жаль у зв'язку з недостатнім фінансуванням читацьких конкурсів: «Сумно, що фінансування таких іміджевих проектів немодне серед політиків, що до сфери їхніх інтересів не входить спонсорування розвитку інтелекту».

Письменник Олесь Ільченко назвав конкурс дитячого читання «каталізатором і структуризатором багатьох моментів». За його словами, такі заходи сприяють перетворенню бібліотек на центри культури.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути